Astrid Koorn

Wat maakt liefdevol leiderschap zo aantrekkelijk?

Geschreven door Astrid Koorn

Liefdevol leiderschap is een levenswijze, waarin bewustzijn een centrale rol speelt. Bewustzijn is alles. Dit betekent onder andere dat je je altijd blijft ontwikkelen. Niet omdat dat moet, maar omdat dit de werking is van de natuur in balans. Mensen die leven in balans zullen bijna ‘als vanzelf’ altijd ontwikkelen. We kunnen dit proces visualiseren met de werking van de levensbloem. De levensbloem telt op en vermenigvuldigt optimaal als de verhouding van de gulden snede wordt toegepast. Dit intrigeerde mij dusdanig dat ik de gulden snede ben gaan bestuderen. Hoe zou dat werken als we dit toepassen in persoonlijke ontwikkeling en leiderschap?  Wat zou dat betekenen voor organisaties en onze samenleving? 

Het is mijn ultieme doel om mijn levensgeluk, maatschappelijke zingeving en organisatiesucces zo veel mogelijk op te tellen en tegelijkertijd te vermenigvuldigen, zodat de som van mijn delen zo hoog mogelijk is. Niet alleen voor mezelf, maar ook om een voorbeeld te zijn naar mezelf en anderen en bij te dragen aan gelukkige mensen in succesvolle organisaties in een zinvolle samenleving.

aantrekkelijk liefdevol leiderschap

In vorige artikelen beschreef ik de wijze waarop ik succes boekte in lang niet altijd in gunstige omstandigheden. Hoe kwam dat nu? In die tijd sprak ik dan ook altijd over de kritische succesfactoren en een hele belangrijke hiervan is zoals ik hem inmiddels ben gaan noemen ‘het vliegwiel’. Als je gaat reflecteren op je eigen energie, gedrag en acties ga je dit na verloop van tijd ook doen op patronen in externe factoren. Recentelijk werd ik mij er van bewust dat ik het principe van de gulden snede eigenlijk al jaren toe pas, en dat ik dit in een eerdere fase het ‘vliegwiel’ ben gaan noemen. Je ziet ook in het logo van Liefdevol Leiderschap, wat 6 jaar geleden tot stand kwam, dat het ‘vliegwiel’ een centrale rol speelt. Het was voor mij destijds de creatieve vertaling van een ‘K’ en een ‘B’ van Koorn Business, maar ook een  vliegwiel dat je kunt laten draaien. Destijds heb ik zelfs gevraagd aan de bouwer van mijn website om het vliegwiel in mijn logo te laten draaien. Hij vond het een grappig idee, maar zei dat het teveel zou af leiden).

Toch heeft dit vliegwiel geleid naar een inmiddels jarenlang zelfonderzoek van de heilige geometrie en de levensbloem en ons scheppende vermogen zoals dit van nature gecreëerd is. Deze kennis hoeven wij ons alleen maar te herinneren, zodat we weten hoe dit scheppende vermogen werkt en op basis van welke wetmatigheden. Dan zullen we door onszelf persoonlijk te ontwikkelen (lees: af te wikkelen wat ont-wikkelen ook betekent) weer herinneren wie wij werkelijk zijn en vanuit dit scheppende vermogen in balans met onszelf en alles en iedereen om ons heen scheppend gaan creëren. Dat we onszelf kunnen gaan leiden vanuit liefde en ons hart, zodat dit voorbeeld uit zichzelf zal reproduceren naar een staat van zijn en leiderschap, die ik Liefdevol Leiderschap heb genoemd. Met als einddoel wereldvrede….

Een belangrijke succesfactor voor geluk, succes en zingeving is je innerlijke waarden. Innerlijke waarden zijn zaken die jij belangrijk vindt in je leven en deze waarden heb je je eigen gemaakt (verinnerlijkt) en komen tot uiting in wat je niet zegt, en zegt en doet. De zuiverheid en volledigheid van je innerlijke waarden bepalen voor een belangrijk deel wie je bent en wat je bereikt in dit leven. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel in alle programma’s van Liefdevol Leiderschap.” Een liefdevol leider streeft naar congruentie van bewustzijn, denken en doen en hierin altijd te ontwikkelen. Niet omdat dit moet, maar omdat dit zal leiden naar nog meer optellen en vermenigvuldigen van zijn levensgeluk en zakelijk en/of maatschappelijk succes in een zinvolle samenleving.

Hoe werkt Liefdevol Leiderschap nu in de praktijk? Als ik een organisatie binnen stap, voel ik eerst het volume en de kwaliteit van de aanwezige energie. Het vliegwiel wordt namelijk enorm beïnvloed door de zwakste schakel (en misschien als je ‘om denkt’ de sterkste schakel). Het gaat er hierbij niet om wat men zegt, maar meer om wat men niet zegt, en zegt en doet en de kwaliteit en de congruentie van dit samenspel. 

Dia1

Voor degenen die dit buitengewoon interessant en zinvol vinden, kun je dit alleen bereiken via de weg van zelfontwikkeling. Wereldvrede begint immers bij innerlijke vrede. Liefdevol Leiderschap begint dus bij jouw levensgeluk, bij jouw universele zingeving en bij jouw organisatiesucces, zodat je zelfkennis op gaat doen over jouw scheppende vermogen en dit als vanzelf gaat toepassen in jouw leiderschap. Dit voorbeeld zal zo aantrekkelijk zijn en ook zo afgestemd op wie wij werkelijk zijn dat het zich als vanzelf zal reproduceren in jouw organisatie en omgeving. Het zal niet alleen jouw leiderschap vernieuwen, maar ook die van iedereen om je heen. En dit zal weer leiden naar collectief leiderschap, waardoor je levensgeluk, universele zingeving en organisatiesucces gaat optellen en vermenigvuldigen. Wil jij de resultaten die hieruit voortvloeien nog kunnen voorspellen? Of kun je niet wachten om met het toepassen van Liefdevol Leiderschap aan de slag te gaan?

Ik heb in al die jaren dat ik de principes van Liefdevol Leiderschap probeer toe te passen alleen maar kunnen concluderen: geluk, succes en zingeving leven en delen maakt liefdevol leiderschap zo buitengewoon aantrekkelijk. Dat ik hiervan mijn levensmissie heb gemaakt en leiders en ondernemers deze staat van zijn en scheppen ook wil leren.


Jouw reactie op Wat maakt liefdevol leiderschap zo aantrekkelijk?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php