Astrid Koorn

Wat zou liefde doen? Oftewel de rol van hartintelligentie in besluitvorming

Geschreven door Astrid Koorn

Twee weken geleden heb ik het artikel: de 7 intelligenties die elk mens kan ontwikkelen met je gedeeld. Het artikel van deze week vormt een eerste en essentiële logische vervolgstap in het ontwikkelen van Liefdevol Leiderschap. Je hart heeft namelijk een grote invloed op de kwaliteit van jouw bewustzijn en op jouw beslissingsproces en het maken van goede keuzes in je leven. Steeds meer onderzoek wijst zelfs in de richting van: je hartenergie bepaalt je handelen via je hersenen en niet andersom. 

We hebben allemaal wel eens situaties dat je denkt: “duizend bommen en granaten, zo heb ik het niet gewild”. Of “wat is wijsheid om nu te beslissen?” Het gaat hier om belangrijke momenten in je leven betreffende mensen of zaken waar je om geeft. Ze betekenen veel in jouw leven. Dit kunnen situaties zijn in je relatie, met je familie en vrienden, met je gezondheid, met je bedrijf, je leiderschap, je reputatie, je medewerkers of nog zoveel andere redenen. Wij mensen hebben veel meer intelligenties dan alleen ons iq, eq en sq, waar je tegenwoordig veel over kunt lezen. Zoals we zagen in het eerdergenoemde artikel hebben we wel 7 intelligenties en als je het echt uitpluist 13. Hoe werkt dat dan, vraag je jezelf nu af? Hoe kan ik mij bewust worden van mijn 7 intelligenties? En als ik dit dan bevat, hoe zou dit alles dan samen kunnen komen in mijn hart?

hartenergie

Stel je eens voor dat al deze 7 intelligenties een adviseur hebben. En dat deze adviseurs allen advies geven mbt een besluit waar jij voor staat. Vervolgens hebben deze 7 adviezen een synthetiserende intelligentie nodig om te kunnen samensmelten tot één besluit. Welke intelligentie zou dit dan zijn? En welke intelligentie zou hierin een allesomvattende gids kunnen zijn? Opvallend (of juist heel logisch) is dat als je de 7 intelligenties lokaliseert in het lichaam, zit het hart precies in het midden. De beste plek om totale balans, harmonie, liefde en vrede en maximaal potentieel mogelijk te maken. De Chinezen dichten deze capaciteiten ook toe aan ons hart en zij noemen het om deze reden ook wel de keizer(in). Het is dus de taak van de keizer(in) om al deze adviezen inclusief die van zichzelf te laten samensmelten tot zich één besluit kan vormen.

Als je denkt dat de keizer(in) dan succes heeft, heb je wel gelijk. Echter, de keizer(in) gaat niet alleen voor succes, maar ook voor duurzaam levensgeluk en zingeving en een samenleving in balans. Dan maakt hij of zij elke dag het verschil en laat zijn/haar volle potentieel zien. Hij/zij is het voorbeeld weet je nog? De keizer(in) is zijn/haar voorbeeldfunctie waardig als hij/zij laat zien wat liefdevol leiderschap inhoudt. En wat gaat die keizer(in) nu dan doen, vraag je je nu toch af? De keizer(in) gaat over deze situatie en dit besluit nog een laatste vraag stellen en beantwoorden. En deze vraag luidt: “wat zou liefde doen in deze situatie?” Door deze vraag te beantwoorden, maakt de keizer(in) waar of hij/zij ook een liefdevol leider is.

Liefde heft tegenstellingen op en leidt vanuit je hogere zelf. Je maximale potentieel kan hier dan ook ontstaan en worden ‘gezien’, ‘gehoord’ en ‘ervaren’. In mijn ervaring synthetiseert dit besluit dan nog verder naar een hoger niveau. Dit gaat echter niet zo maar. Dit proces heeft tijd nodig om het in de praktijk te brengen. Soms wil ik duidelijkheid over een bepaalde zaak of word ik geconfronteerd met een situatie waaover ik een wijs besluit wil nemen. Vervolgens probeer ik deze zaak of bepaalde situatie vanuit allerlei perspectieven te bekijken en de verschillen op te tellen. Op een gegeven moment kom ik dan tot een eenduidig besluit. Dan heb ik mijn 7 adviezen laten samenkomen in mijn hart en vervolgens stel ik mijzelf dan de laatste vraag: “wat zou liefde doen in deze situatie?”.  Er zijn hele belangrijke gevallen geweest, waardoor dit gesprek heel veel tijd en toewijding heeft gekost om tot een antwoord te komen. Op deze momenten heb ik vele vurige discussies met mezelf gevoerd en hierdoor kreeg ik vele inzichten over oude patronen, onbewuste patronen, pijn, miskenning, vooroordelen, dogma’s etc. Op een gegeven moment, het gebeurt vaak op een zeer spontaan moment, valt het besluit zo in je schoot en weet je dat dit is waar je naar zocht. Er komt dan een zeer krachtige en zuivere energie vrij die evenredig gaat resoneren met de werking van de universele wetten. Door deze vraag te beantwoorden, kom je tot zeer zuivere, goede, zinvolle en duurzame besluiten waar je met veel plezier en vrede en tevredenheid op terug kunt kijken.

Keizer fuxi

Afbeelding: de mythische Chinese keizer Fuxi die aan de basis zou staan van Taoisme en de I Ching

De wet van de liefde is ook de wet van de eenheid. The law of one. Liefde leidt tot wijsheid. Hoe zuiverder de kwaliteit van je intelligenties en de keizer(in) hoe groter de som der delen van jouw levensgeluk, maatschappelijke zingeving en organisatiesucces. Liefdevol Leiderschap is een pad wat je verkiest te lopen. En iedereen begint ergens met dit pad. Ik beloof je dat je je nooit meer zult vervelen op deze ontdekkingsreis. Je gaat jezelf bewonderen en de schepping en evenzo de mensen om je heen. Je gaat verrassende ontdekkingen doen en leert jezelf goed kennen. Je gaat steeds bewuster leven en maakt steeds betere keuzes, waardoor je gelukkiger wordt, maatschappelijk heel zinvol bezig bent en enorm succesvol bent in en met jouw organisatie.

Durf jij de ontdekkingsreis aan te gaan naar de rol van je hart in je leven? En bij de besluiten die je uiteindelijk neemt of had willen nemen? Tenslotte ter overweging: is het nu ‘mind over matter, waarin we leven?” Of is het nu: “heart over mind and matter?”

  • Sanaa zegt: 16 October 2017 Prachtig. Herkenbaar uit het Soufisme...Rumi denkwijs

  • Jouw reactie op Wat zou liefde doen? Oftewel de rol van hartintelligentie in besluitvorming

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


    css.php