Astrid Koorn

Ben jij het waard om in jezelf te investeren?

Geschreven door Astrid Koorn

Joost zat eens te mijmeren in het gras. Het ging eigenlijk best goed met hem. Het ging goed met zijn onderneming. Hij was op basis van goede verstandhouding van zijn vrouw gescheiden en zijn kinderen waren al groot en hadden het naar hun zin. Hij had goede relaties met zijn familie en leuke vrienden. Hij was gezond. Geen enkele reden om zich zorgen te maken. Toch was hij over zijn leven aan het nadenken. Hij was succesvol en deed zijn werk goed zeiden de anderen, maar toch voelde hij dat niet zo. Hij had het gevoel dat iets in zijn verleden hem beperkte in ‘het er mogen zijn’ en vertrouwen te hebben in zijn kwaliteiten. Hij had met pijn in zijn hart recentelijk moeten besluiten een punt achter zijn relatie te zetten. Er waren in zijn privé-leven vraagstukken die hem bezig hielden en die zijn levensvreugde beperkten. Hij dacht: “ik wil hier iets mee, maar wat en hoe?”

Hij wilde blij zijn met zijn kwaliteiten en deze ten volle benutten. Dat hij er helemaal mocht zijn met al zijn kwaliteiten en dat dit aanvoelde als een soort vanzelfsprekendheid. Dat is het natuurlijk niet, dacht hij nog, maar ik zou het graag wel zo ervaren. Zelfverzekerdheid ervaren als een vertrouwde basis zeg maar. De anderen zijn heel tevreden en het gaat goed, maar toch is er een soort ‘vervelend stemmetje’ dat zegt dat ik het nog niet goed genoeg doe. Hierdoor kan ik eigenlijk nooit echt genieten van mijn succes. Dat stemmetje bezorgt mij elke keer weer een deuk en dat voelt niet prettig. Het belangrijkste is dus dat ik het gevoel van zelfvertrouwen terug krijg en dat ik ervaar voldoende kwaliteiten te hebben om dit te bevestigen.

sleutel naar jezelf

Joost besefte dat hij niet genoot van zijn succes en daarom meer in zichzelf wilde investeren. Hij kwam tot de conclusie dat hij dat eigenlijk nooit echt had gedaan. Hij nam heel eenvoudig beslissingen om in materiële zin te investeren, zoals een huis, een auto van de zaak, een vakantie, een laptop, opleidingen om te investeren in zijn vak, etc. Maar om nou in zichzelf te investeren….. Wat ga ik dan doen? Wat kom ik tegen? Hoe pak ik dat aan? En toen las Joost het artikel “waarom het (h)erkennen van jouw kracht noodzakelijk is voor ontwikkeling”. Er werd iets getriggerd in hem. Hij dacht: “ja, dat is misschien wel mijn probleem.” Als ik mijn kracht niet (h)erken, hoe ontwikkel ik mezelf dan nu verder zowel privé als zakelijk? Hij bespeurde bij zichzelf een behoefte, die immaterieel van aard was. Hij had nog nooit een traject gevolgd, waarin hij aan de slag ging met zichzelf. Hij had in deze behoefte nog nooit geïnvesteerd en realiseerde zich dat hij moeite had om dit te doen. In jezelf investeren…..hoe wordt dit ontvangen door de goegemeente? En toch voelde het goed om dit juist wel te doen. Hij begon al te lachen bij het idee.

Het was tijd om het roer om te gooien. Om voor zichzelf te gaan staan en in zijn kracht te komen. Hij had altijd alles gedaan om het iedereen naar de zin te maken. Zelfs zo erg dat hij besefte dat hij dan niet helemaal zichzelf meer was. Dat hij de behoeften van anderen belangrijker vond dan die van zichzelf. In zijn relatie speelde dat parten en zakelijk liet hij zich ook wel eens meeslepen in de gebaande paden. “Ik wil dit veranderen in mezelf”, bedacht hij zich. Ik wil mezelf hierin beter leren kennen en ontdekken wat hier achter zit. Hij had wel een vermoeden waar de oorsprong van deze onzekerheid hem in zat. Hij wist ook dat dit hem persoonlijk belemmerde om de relatie te hebben, die hij graag wilde en om met zijn onderneming verder te ontwikkelen. Hij wilde geen genoegen nemen met waar hij nu stond in zijn leven. Hij wilde meer……en daar ging hij werk van maken. 

Hij werd helemaal blij dat hij besloten had om in zichzelf te investeren. Het was echt wel een dingetje om dit te beslissen, dacht hij. Maar het voelde zo goed. Hij ging zelfs aan zijn familie en vrienden vertellen dat hij een traject zou volgen om aan zichzelf te werken. Sommigen verklaarde hem voor gek en anderen waren supertrots dat hij dit had besloten. Maar eigenlijk deed dat er niet meer zo toe. Hij wilde het! Hij was klaar om zijn ontdekkingsreis te starten naar zichzelf en de antwoorden te vinden waar hij al zo lang naar op zoek was. “Ik ben het waard, u toch ook”, herinnerde hij zich nog van de reclame. Het gaat nu gebeuren. Over 12 maanden wil hij graag het vertrouwen in zichzelf ervaren als iets wat van hem is en dat hij hier ook vreugde aan beleeft. Kortom, hij wil meer eigenwaarde, eigenliefde en zelfrespect ontwikkelen en die kracht benutten in zijn onderneming om mooie uitdagingen aan te gaan. Hij wil veel meer zijn kennis en kunde ook professioneel in durven zetten.

Dia1

Herken je dit eerlijke verhaal van Joost? Heb jij ook moeite om het besluit te nemen om in jezelf te investeren? Durf je te onderkennen dat jij het wel degelijk waard bent? En ga je ook daadwerkelijk die stap nemen? Komt er angst in je op of wordt je al blij bij het idee? Wat zegt dat stemmetje van binnen tegen jou? Wat zegt jouw omgeving? Laatst zei iemand tegen mij dat het voor iedereen volstrekt logisch is om zijn/haar eigenwaarde, eigenliefde en zelfrespect te ontwikkelen, zie ook het artikel “wat is de echte zin van Liefdevol Leiderschap?” Natuurlijk hoor ik dat graag, maar de ervaring met klanten leert dat het echt gaat om een besluit. Dat je echt durft te onderkennen dat je het waard bent om in jezelf te investeren. Dat je hier toewijding, tijd, energie en geld voor over hebt. Dat je nieuwsgierig wordt naar jezelf en jouw ontdekkingsreis.

Joost heeft het besluit durven nemen en geniet nu al van de eerste resultaten. Hij vertelde: “het is gek, op het moment dat je het besluit neemt, gaan deuren open.” Er gebeurt iets. Ik weet niet precies wat, maar wat eerst niet lukte, krijgt nu de ruimte. Wat deze reis voor mij precies in petto heeft, weet ik nog niet. Wel is duidelijk dat ik in een zakelijk gesprek ‘als vanzelf’ stelling innam, iets dat ik hiervoor nog nooit had gedaan. Ook dat voelde zo goed. Het voelde alsof ik blijkbaar door mijn gesprekspartner meer gerespecteerd werd en meer op waarde geschat. 


Jouw reactie op Ben jij het waard om in jezelf te investeren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php