Astrid Koorn

Wat is cruciaal in het realiseren van geluk, zingeving en succes?

Geschreven door Astrid Koorn

De zomervakantie was nog maar net begonnen. Ik wist dat ik weer een aantal noten op mijn zang had en dat het spannend zou worden of ik alles zou kunnen realiseren binnen de context van Liefdevol Leiderschap. Ik had mijzelf voorgenomen om een aantal resultaten een lagere prioriteit te geven indien dit nodig mocht zijn. Voor mijn gevoel deed ik het goed. Op het moment dat het niet meer als vanzelf ging, deed ik een stapje terug. Ik accepteerde het ‘nu’. Ik wilde deze vakantie bewust experimenteren met gedrag, inzichten en besluiten om met zo min mogelijk inspanning maximale resultaten te behalen. Als je dit laatste interessant vindt, kun je mijn eerder verschenen artikel lezen Hoe je met minimale inspanning maximale resultaten kunt behalen.

Ik had ook een aantal boeken meegenomen om de gulden snede werking nog verder uit te diepen. Alles nog beter te kunnen doorgronden. Nog beter te begrijpen waar de finesses omtrent de toepassing van de werking van de gulden snede hem nou in zitten. Als je over dit onderwerp meer wilt weten, is hierover eerder het artikel verschenen, genaamd: Wat hebben de gulden snede en het maken van jouw bewustzijnssprong met elkaar te maken? Die boeken die ik had meegenomen, waren allemaal geschreven door mensen met een hele verschillende achtergrond. Uit mijn ervaring blijkt het goed te werken om verschillende perspectieven en zienswijzen op te tellen, zodat ik de meeste kans creëer om die totale olifant in beeld te krijgen. Ik was tevens het afgelopen half jaar aan het evalueren. Wat waren de bevindingen van het werken met leiders en ondernemers en hun resultaten? Wat is noodzakelijk om mee te nemen in het jaarprogramma van Liefdevol Leiderschap? Wat is de grote onderscheidende factor waarmee mijn klanten het verschil gaan maken?

zelfkennis1

En ik had het nog niet gezien, maar het stond al wel op papier. Iets wat wel vaker gebeurt. Ik schrijf vaak niet met mijn hoofd, maar met mijn andere intelligenties (zie ook het artikel De 7 intelligenties die elk mens kan ontwikkelen) dat ook onderdeel uitmaakt van het jaarprogramma. Het jaarprogramma Liefdevol Leiderschap is een leiderschapsprogramma voor leiders en ondernemers, die het verschil willen maken in meerdere opzichten. Dit betekent dat je inzichten, ervaringen en zaken gaat leren, die je nog niet eerder hebt opgedaan en geleerd. Nu ben ik zelf een fervent student en ook nogal autodidactisch ingesteld. Ik dacht nog: “ik ga alle leiderschapsprogramma’s screenen op programma-inhoud”. En toen dacht ik: “neeeh, dat antwoord krijg ik sneller op een andere manier.

Ik heb al mijn programma’s nog eens doorgelezen met de vraag: “wat doe ik nou anders, wat maakt het verschil?” Om het antwoord te vinden, moet je niet kijken naar de details, weet ik uit ervaring. Wat echt werkt is om met afstand te lezen en te kijken naar de totale boodschap van al die woorden. En toen hoorde ik mezelf in een klantgesprek zeggen: “alle programma’s van Liefdevol Leiderschap starten met persoonlijke ontwikkeling” en ik zal zo ook uitleggen waarom. Wel kan ik je vertellen dat dit de belangrijkste reden is dat het jaarprogramma Liefdevol Leiderschap begint met de module bewustzijn & persoonlijke ontwikkeling.

Waarom? Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat zelfkennis de grote factor is, die het verschil maakt. Je kunt allerlei leiderschapsprogramma’s volgen met fantastische content, waarin je heel veel leert over theorie en wat voor anderen gewerkt heeft.  Er wordt ook veel tijd besteed aan wat NIET werkt. Ik heb deze programma’s ook gevolgd. Maar de grote vraag is altijd: wat werkt WEL? En dan nog belangrijker: wat werkt wel VOOR MIJ? We horen veel over algemene trends, statistieken, verhalen, modellen, etc., maar veel leiders en ondernemers weten niet hoe hun eigen uitdagingen te concretiseren, wat ze er wel mee kunnen en hoe dit dan moet. Ze vragen hulp bij de diagnose van hun persoonlijke situatie, hun leiderschap en ondernemerschap en wat er aan de hand is in hun organisatie.

Zelfkennis

Opmerkelijk genoeg zijn er veel leiders en ondernemers niet gewend om persoonlijke vragen gesteld te krijgen over zichzelf en hun betreffende situatie. Ze zijn vaak met anderen, de organisatie en situaties bezig, maar nemen te weinig tijd voor zichzelf. De antwoorden zijn er al, alleen zij zien, horen en voelen het nog niet. Zelfkennis leidt naar wijsheid. Niet meteen, maar door je zelfkennis duurzaam te ontwikkelen, zul je zien dat je je leiderschap, je ondernemerschap en je organisatie ook duurzaam aan het ontwikkelen bent. 

Samenvattend zou ik graag met jullie het volgende willen delen: als je meer levensgeluk, meer zingeving en meer organisatiesucces wilt ervaren, is zelfkennis cruciaal. Dan heb je een goede interne communicatie met jezelf nodig, waardoor je je eigen stem gaat leren vinden. Zie onder andere ook mijn eerder verschenen artikel Liefdevol Leiderschap gaat over het vinden van je eigen stem. En dit is de basis van het jaarprogramma Liefdevol Leiderschap. Dit maakt dat je weet wie je bent en dat je weet wat je wilt en WAAROM het je gelukkig maakt, je het zinvol vindt en je er knallend en duurzaam succesvol mee bent. De energie spat er van af. Je leert met minimale inspanning maximale resultaten te creëren met respect en liefde voor jezelf en je omgeving.

  • Hans Oelen zegt: 07 September 2016 Dag Astrid, Ik wil graag met je delen, dat ik je nieuwsbrieven door de combinatie van je passie, je enthousiasme, je hartverwarmende visie én je stijl van schriftelijk/digitaal met mij als lezer te praten. Het uiteindelijk vinden van het antwoord op de vraag, wie ik ben, is voor mij een doodlopende weg gebleken. Na een zoektocht van jaren heb ik helder gekregen WAT ik ben... wie ik ben, brengt naar mijn ervaring louter een ego-gerelateerd antwoord boven tafel. Ik verheug me alweer op je volgende artikel. Geniet en heb 't goed!

  • Jouw reactie op Wat is cruciaal in het realiseren van geluk, zingeving en succes?

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


    css.php