Astrid Koorn

Waneer gun jij het jezelf om te gaan bezinnen en genieten?

Geschreven door Astrid Koorn

Soms kom je tot de conclusie dat je te weinig tijd hebt om te zijn, om tot jezelf te komen. Het is voortdurend heel erg druk en hierdoor ben je je onvoldoende bewust geweest waar je nu staat en wat je nu wilt. Het is tijd om even aan de rem te trekken en te bezinnen.

Geef je leiding in een organisatie waarin alles in beweging is? Sta je zelf voor belangrijke keuzes, maar kom je daar in alle hectiek onvoldoende aan toe? Zoek je een manier om in korte tijd de antwoorden te krijgen voor je eigen toekomstpad, maar vind je dat je geen tijd hebt? Grijp je door drukte geregeld terug op wat je al kent en weet? Dan is je oplossing –helaas– meestal middelmatig en weet je ook dat je niet het beste uit jezelf haalt en het potentieel van je organisatie. Als je dit durft te erkennen is het tijd voor een andere strategie.
Goed leiderschap vraagt overzicht hebben mede op buikgevoel, in ‘het nu’ waarnemen en vooruitzien en hierdoor steeds in staat zijn te ontwikkelen en te vernieuwen. Brandjes blussen en doorgaan in middelmatigheid door een verkeerde prioriteitstelling hoort niet in dit rijtje thuis, toch? Maar hoe buig je dat ‘geen tijd’ excuus nou om naar ‘ik ben prioriteit’?

“Alleen het besluit al om mezelf de tijd en de investering te gunnen om eens echt de tijd nemen om te zijn, om duidelijk te krijgen waar ik op dit moment sta en wat mij tegenhoudt om te doen wat mij echt gelukkig maakt, wat ik het meest zinvol en waardevol lijkt om te doen en waar ik succesvol aan kan bijdragen in onze maatschappij, was voor mij een persoonlijke overwinning en een groot cadeau. En ik heb een aantal levens veranderende inzichten mogen krijgen, waardoor ik een antwoord kreeg op de essentie van vele persoonlijke ervaringen. Ik heb geleerd wat het is om jezelf een belofte te doen om deze inzichten om te zetten naar besluiten. Deze besluiten kloppen helemaal met wie je werkelijk bent en zet je dus als bijna vanzelf om in acties. Acties die je laten ervaren dat jij het zelf bent. Dat jij alles kunt bereiken met het ontwikkelen van je bewust-ZIJN. Astrid, ik weet niet hoe je het doet, maar wel dat jij het laat gebeuren. Heel veel dank voor jouw Liefdevol Leiderschap!”

bos en zon

Leiders en ondernemers geven aan onvoldoende tijd en prioriteit te geven aan zichzelf, hun leven, hun leiderschap en hun ondernemerschap. Ze onderkennen wel dat ze aan zichzelf voorbij lopen, dat ze te weinig tijd en energie besteden aan de zaken die ze echt belangrijk vinden, maar desondanks gaan ze er toch mee door. Een deel geeft toe dat ze angst hebben voor de mogelijke resultaten van een leiderschapsretraite. Dat ze bang zijn voor het onbekende…… In feite dat ze bang zijn voor zichzelf. Laat staan wat je hart te vertellen heeft. We leven dan liever in een schijnveiligheid en nemen genoegen met wat we nu hebben.

Een cadeau aan jezelf

De eerste stap die voor leiders en ondernemers dus erg moeilijk is, is om zichzelf iets te gunnen. Het is erg gemakkelijk om te zwichten voor een nieuw huis, auto, kleding, golfclubs en noem maar op. Maar het blijkt erg moeilijk voor leiders en ondernemers om zichzelf ‘zijnstijd’ te gunnen. Herken jij bovenstaande wel, maar durf jij het wel om met jezelf op ontdekkingsreis te gaan? Ben jij er heilig van overtuigd dat jouw versie van Liefdevol Leiderschap je alleen maar goede dingen komt brengen? Waardoor je besluiten gaat nemen en uitvoeren waar je nu op zit te wachten? Zodat je gaat doen wat jouw meer levensgeluk geeft, meer zingeving ervaart en hierdoor een voorbeeld kunt stellen die leidt naar meer organisatiesucces?

Linda wilde vorig jaar graag met Liefdevol Leiderschap op ontdekkingsreis. Ze had net een bedrijf overgenomen en was hier heel druk mee. Niet echt een heel geschikt moment om een week op leiderschapsretraite te gaan, zei ze. Maar toch doe ik het nu, want ik wil richting bepalen. Ik wil een aantal zaken onder de loep nemen betreffende mijn bedrijf en mijn leven en indien mogelijk nieuwe wegen inslaan. Vanuit rust en passie nieuwe besluiten nemen op een hele ontspannen manier. Ik wil deze besluiten nemen met mijn lijf dat hierop een volledig JA zegt. Dat ik weet dat het ‘klopt’, zodat ik na deze week mijn richting helder heb en weet wat mij te doen staat. Maar ook hoe ik mijn eigen balans hierin leer bewaren. En als eerste stap naar meer eigenliefde, meer eigenliefde en meer zelfrespect gun ik mijzelf deze ontdekkingsreis.

Wellicht loop jij ook al een tijdje rond met een aantal knelpunten of uitdagingen in jouw leven en organisatie. Kun je geen tijd of geschikte coach vinden om hierin stappen te ondernemen. Maar dat wil je wel! Nu is voor jou het moment gekomen dat je het besluit neemt dat je hier iets aan gaat doen. Je weet nog niet hoe of wat, maar je besluit is genomen. Voor mij is een retraite een periode van bezinnen en genieten. Bezinnen is voor mij onverdeelde zijnstijd. U vraagt zich waarschijnlijk af, wat bedoel je hiermee? Dit betekent voor mij echte tijd, waarin ik alleen doe wat voor mij echt belangrijk is. Soms is dat bewust helemaal niets doen, niet omdat het moet, maar omdat ik dan helemaal tot rust kan en wil komen en ik daar echt behoefte aan heb. Tijd om alles eens helemaal tot stilstand te laten komen, net als de zon in deze periode van het jaar, en de kosmische leegte van dit moment te ervaren. Helemaal zijn en niks moeten en willen. Dit is niet eenvoudig, maar uiteindelijk kan ik hier enorm van genieten en er zijn momenten in mijn leven dat ik dit spontaan doe.

Ik heb geleerd dat tijdens belangrijke momenten in mijn leven en werk het creëren van zijnsmomenten enorm belangrijk is. Even helemaal uitzoomen van alles en zijn. De wereld ziet er dan anders uit. Andere zaken zijn dan belangrijk en je komt helemaal in je eigen kern, waardoor je voelt en ziet wat echt belangrijk is. Vervolgens zoom je weer in naar de kwestie waarover je aan het mijmeren was en ‘zie’ je gewoon wat jouw gewenste oplossing is. Je hoeft niet meer na te denken en je ‘weet’ gewoon dat dit goed is. Dit is de reden dat Liefdevol Leiderschap gedurende het jaar verschillende leiderschapsretraites organiseert. Tijdens deze retraite ga je helemaal terug naar jouw basis. Je kijkt wat je echt belangrijk vindt in je leven en of je dit ook daadwerkelijk doet. Is dit het leven wat je echt gelukkig maakt? Of wil je nog wat wijzigen in prioriteiten of echt nieuwe dingen gaan doen en afscheid nemen van oude prioriteiten? Of ben je heel tevreden en wil je alleen maar volop genieten van het leven wat je hebt gekozen? De antwoorden op deze levensvragen krijg je als je jouw zijnstijd organiseert. De antwoorden alleen leveren je geen persoonlijk geluk en zakelijk succes op. De antwoorden bewust uitvoeren wel….

Ik wil je uitnodigen om ook zijnstijd te organiseren, zodat je tijd kunt besteden aan wat je echt belangrijk vindt in het leven. Wat ga je anders, meer of minder of helemaal niet meer doen? De eerste stap om jouw zijnstijd te organiseren is tijdens de Leiderschapsretraite Liefdevol Leiderschap die dit jaar van 23 juni – 30 juni 2018 voor het eerst zal plaatsvinden in de mooie Loirestreek van Frankrijk. Sta je persoonlijk en zakelijk op een kruispunt? Heb je stilte en rust nodig om een goede richting te bepalen, maar komt dit er steeds niet van? Dan is dit jouw moment om het excuus “geen tijd” om te buigen naar “ik ben nu prioriteit”. Ben je geïnteresseerd in deze fantastische retraite? Lees er hier dan alles over.


Jouw reactie op Waneer gun jij het jezelf om te gaan bezinnen en genieten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php