Astrid Koorn

Waarom dieptepunten in je leven eigenlijk een zegening zijn

Geschreven door Astrid Koorn

De luisterversie van deze week duurt ruim 8 minuten.

Vorige week zag ik voor de derde keer de film “Hidalgo”. Ik blijf het een knaller van een film vinden met aan de ene kant een goed script en aan de andere kant diepgaande aspecten over iemand’s leven. Iemand die Frank Hopkins heette en in het circus werkte voor het geld, wat hij allang zat was. En hij werkte samen met zijn volbloed mustang paard Hidalgo. Zij deden samen af en toe mee aan lange afstands paardenraces en ze hadden tot nu toe alles gewonnen. Zijn moeder was een indiaanse en hij heette op zijn indiaans “lokshiaa”, wat zoveel betekende als “blauw kind.” In deze fase noemde een indiaanse collega in het circus hem “de verre reiziger”. Niet omdat hij van zover was gekomen, maar omdat hij zover van zichzelf af was gereisd.

Op een gegeven moment bezochten assistenten van een sjeik uit de Emiraten het circus en daagde hem uit om een langeafstandsrace te doen in de woestijn tegen zijn volbloed Arabisch paard El Hattal. El Hattal is speciaal gefokt voor deze wedstrijden en het is de eer en trots van de familie van de sjeik. Natuurlijk accepteerde hij de uitdaging, want het prijzengeld was dermate aantrekkelijk dat hij hiermee zijn droom kon waarmaken. Tevens kon hij nu laten zien wat zijn maximale potentieel was.

Wil je weten of en hoe hij dit klaar gespeeld heeft en wat dit te maken heeft met ons leven? De film is echt een aanrader om zelf te kijken, dus ik licht alleen hier een fragment uit, dat aanleiding is voor dit artikel. Tijdens zijn tocht in de woestijn krijgt hij te maken met veel macht en tegenwerking. Echter, de helderziende dochter van de sjeik ziet wat ze ziet en helpt hem met een aantal cruciale dingen. Zij zegt op een gegeven moment: “als de sprinkhanen komen, is dat geen plaag maar een zegen. Hij begreep op dat moment niet wat ze zei, maar dat begrip kwam toen hij zag wat ze bedoelde….

hidalgo2

En zo is het ook in ons leven. Soms is iets niet wat het lijkt, maar ZIEN we dit nog niet. Ik spreek veel mensen die op een kruispunt staan in hun leven en in hun organisatie of carriere. Dat heeft ook te maken met de tijd waarin we leven en wat er op dit moment energetisch op en rond onze aarde gebeurt. Veel mensen krijgen in hun persoonlijk leven en in hun organisatie te maken met keuzes en ogenschijnlijke dieptepunten. Er gebeurt van alles. Je kunt bijvoorbeeld boventallig raken of je contract wordt niet verlengd of je krijgt een conflict met je leidinggevende, collega’s raken ziek, de sfeer binnen je organisatie holt achteruit, jijzelf en collega’s zitten niet goed in hun vel, je krijgt weer een jaarcontract, en zo zijn er nog heel veel redenen te noemen. Al deze gebeurtenissen zetten iets bij iemand in beweging. Je schiet of in je angst of je gaat eens even achterover zitten mijmeren. Wat er ook gebeurt, het belangrijkste is hoe jij ermee omgaat. Ik ken mensen die schieten in de paniek en de angst vliegt ze om de keel. Ik ken ook mensen, die gaan eens kijken wat dit voor hen betekent en hoe ze hiermee om willen gaan.

Dan kun je denken: “dit is een absoluut dieptepunt in mijn leven.” Je kunt ook denken en dat raad ik ook ten zeerste aan: “dit is mijn kans om het volgende hoofdstuk in mijn leven vorm te geven en mijn maximale potentieel op te zoeken en mijn dromen waar te maken.” Dan zie je dit dieptepunt als een zegening, want je neemt in dit geval de regie in eigen handen. Welke reactie je ook hebt en hoe het ook loopt. Na een tijdje vertellen veel mensen hun verhaal met de boodschap: “toen wist ik het nog niet, maar dit en dit is mij overkomen en ik ben zo blij dat dit gebeurde in mijn leven – uiteindelijk was het op dat moment het beste wat mij kon overkomen.” 

Dia1

Hoe dan ook, als iets dergelijks gebeurt gaan mensen nadenken. Ben jij nu nog medewerker en ben je boventallig verklaard of is je contract niet verlengd of heb je (of ga je) met een regeling je organisatie (moeten) verlaten? En heb jij de volgende vragen:

 1. Ik sta nu op een kruispunt en nu?
 2. Waar ligt mijn passie?
 3. Wil ik dit werk nog de rest van mijn leven doen? NEE, maar wat dan?
 4. En hoe maak ik die switch?
 5. Wat zijn de mogelijkheden?
 6. Waar krijg ik energie van?
 7. Waar ligt mijn drive?
 8. Wil ik verder in loondienst of voor mezelf iets opzetten?

Zie dit moment als een zegening. Zie het als een kans om je dromen waar te maken en te stretchen om je maximale potentieel zichtbaar te krijgen. Accepteer waar je geen invloed op hebt en geef het een plek. Neem hier de tijd en de aandacht voor anders kun je nog niet naar je mogelijkheden kijken. Maar verspil geen tijd, energie en aandacht met het niet accepteren van je, naar het nu nog lijkt, dieptepunt. Ik weet dat dit niet zo gemakkelijk is als dat het hier staat, maar dit is het proces. Je kunt eigenwijs vasthouden aan iets wat niet meer is of je kunt het accepteren en het zien als een kans. Focus al je aandacht op wat nu kan groeien. Niet krampachtig, maar open en ontspannen.

Ga nog maar eens even terug in de tijd, naar je dromen en je fantasieën:

 • Waar droomde je vroeger van, wat je misschien nog nooit iemand verteld hebt en wat je bijna bent vergeten?
 • Wat gaat bij jou ‘als vanzelf’?
 • Wat vertellen anderen wat ze bij jou zien of waarin vragen ze jou om advies?
 • Waar praat jij altijd heel enthousiast over met vrienden en familie?
 • Welke successen heb jij in je leven geboekt?
 • Wat is voor jou simpel, waar anderen jou om bewonderen?

Iedereen heeft talenten en je bent er misschien niet zo bewust mee bezig geweest, maar de antwoorden op bovengenoemde vragen zijn jouw talenten. Zie deze niet gemakshalve als ‘normaal, want dan doen we al gek genoeg’, maar als jouw zegeningen. Ga eens goed na hoe het bij jou ook al weer zit. Ga het bestuderen en tel jouw zegeningen. Bekijk ook de context van jouw talenten. Hoe voel je je? Welke beelden roepen deze vragen op? Schrijf alles op wat je in je beelden ziet, zelfs de kleinste details die ogenschijnlijk niet belangrijk zijn.

Zegeningen hebben alles te maken met jouw gulden energie. Daar zitten wetmatigheden onder (zie ook mijn andere artikelen). Wellicht dat je hier nog nooit over hebt nagedacht, maar ga dit alles eens na. Ga op onderzoek uit. Ontdek en verwonder je over jouw zegeningen. 

De antwoorden op deze vragen waren er al, alleen zag jij ze nog niet. Nu je je antwoorden gevonden hebt, kun je aan de slag met het realiseren van jouw hoogste potentieel. Kun je succesvol je volgende stap in je leven bepalen. Nog meer persoonlijk geluk, zakelijk succes èn bijdragen aan een zinvolle samenleving. De mensen die bewust bezig zijn met hun leven, vragen zich af wat hun zegeningen en hun talenten zijn. Ga jij hier ook bewust mee aan de slag? Ga jij je maximale potentieel realiseren en je persoonlijke geluk en zakelijke succes overtreffen? 

 • Sjaak van den Eijnden zegt: 17 December 2018 Omgang met medewerkers is geen makkelijke op gave hier moet je weten wat te doen als je het op wilt lossen ! Zodat medewerkers vertrouwen in de leiding gevende krijgen en houden !

 • Jouw reactie op Waarom dieptepunten in je leven eigenlijk een zegening zijn

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  css.php