Astrid Koorn

Sta jij voor de keuze om jouw meesterwerk te realiseren?

Geschreven door Astrid Koorn

Besluiten nemen is voor leiders en ondernemers een worsteling. En dan bedoel ik geen besluiten die gemakkelijk zijn te nemen. Nee, dan heb ik het over besluiten die impact hebben. Impact voor de lange(re) termijn. Zaken die invloed hebben op meerdere belangrijke aspecten. Niet alleen  zakelijk maar ook persoonlijk. Vroeger droomden we van het hebben van een eigen organisatie of het leiding geven aan een groot bedrijf. En als je dit dan bereikt hebt, is het niet altijd wat je dacht dat het leek. 

Je hebt hard gewerkt en bent hiermee succesvol geworden. Je hebt een goede reputatie en genoeg geld verdiend. Je kunt alles doen wat je wilt. En dan? Dan is geld ineens niet zo interessant als vroeger. Je hebt het en als je eerlijk bent, heb je meer dan je nodig hebt. Die grote en mooie auto kopen, heb je gedaan. Maatpakken met je eigen gekozen voering en schnit hangen in je kast. Een huis in het buitenland waar je zo nu en dan verblijft met familie en vrienden is een feit. Je wordt uitgenodigd op mooie feesten met de upper ten. Je hoort erbij. Je bent iemand. 

Keuzes

Het hete hangijzer

Regelmatig spreek ik leiders en ondernemers met allerlei variaties van bovengenoemde. Ze hebben financieel succes nagejaagd en bereikt. Onderweg kwamen ze zichzelf wel eens tegen en dan spraken ze met een vriendin, die ze yoga aan hadden bevolen of een NLP-cursus of een aantal seminars bij Nyenrode of kochten een boek. Zo sprak ik Sandra. Zij had het niet gemakkelijk gehad in haar leven. Ze was een levendig persoon vol energie en zocht altijd het positieve in zichzelf en anderen of mogelijkheden. Ze was moeder van 3 kinderen en had hierbij altijd gewerkt. Ze had een lieve man waar ze al 30 jaar mee getrouwd was. 5 jaar geleden had ze zich ingekocht bij een organisatie waar ze eigenaar van was en ook leiding gaf. Jarenlang had ze er naar uitgekeken om haar eigen organisatie te hebben. Het liefst eentje waarmee ze ook haar maatschappelijke zingeving mee kon realiseren. Haar kinderen waren intussen groot en het huis uit. Haar man en zij konden nu genieten van de rust, hun liefde en er was genoeg geld om leuke dingen te kunnen doen. En toen realiseerde Sandra dat ze vast liep. Ze gaf toe dat ze niet helemaal gelukkig was en dat ze meer sociale impact en zingeving wilde ervaren dan ze nu had en ze wist ook niet meer of deze organisatie haar bestemming in het leven was. Kortom, ze stond persoonlijk en zakelijk op een kruispunt. Ze had heel veel al geprobeerd, maar ze besefte dat dit alles haar verder bij zichzelf had weggehaald in plaats van dichter bij zichzelf.

Veel leiders en ondernemers worstelen met hun levensgeluk, hun maatschappelijke zingeving en het gerelateerde organisatiesucces. Dit kan anders! Heel anders……. Toch komt het niemand aanwaaien. Iedereen vindt het lastig om besluiten te nemen, die grote persoonlijke en zakelijke impact hebben of gaan hebben. Alvorens je lastige besluiten kunt nemen, heb je een aantal fundamentele inzichten nodig.


 

Inzicht 1: Doe eerder minder dan meer

Sandra zei dat ze heel veel dingen al had ondernomen. Niets had echter geholpen. Het had haar eerder verder bij haarzelf vandaan geholpen. Ik zie veel leiders en ondernemers in de ‘doe-modus’ gaan zitten in de hoop het probleem op te lossen. Je doet dan wel iets en je zoekt naar mogelijkheden. Dat is goed. Echter, als je niet weet wat precies het probleem is, heeft het weinig zin om kant en klare oplossingen te gaan proberen. Door minder te doen, geef je jezelf de mogelijkheid om eens tot rust te komen. Ga eens na wat het probleem is. Bekijk het dan eens van alle mogelijke kanten. Wat zie je allemaal? Wat ervaar je als je naar je leven van een afstand kijkt? Wat observeer je van jezelf? Tot welke conclusie kom je dan betreffende je probleem of uitdaging?

Inzicht 2: Stop met druk doen

Ik zie veel leiders en ondernemers die altijd druk zijn. Ze hebben nergens tijd voor en al helemaal niet voor zichzelf. Als je eerlijk tegen jezelf bent, doe je dit al veel te lang. Je houdt het vol, omdat je denkt dat het niet anders kan. Maar het kan altijd anders. Misschien niet altijd op stel en sprong, maar wel na verloop van tijd. Dan geef je jezelf de tijd om een duurzame en bevredigende oplossing te vinden. Door te stoppen met druk te doen, geef je jezelf een kans. Ga na wat je kunt delegeren. Dit kunnen de kleinste zaken zijn, maar dan is het wel van je bordje af. Ga kijken waar je tijd kunt creëren door minder (zelf) te doen. Bedenk ook of je bepaalde zaken nog wel wilt doen. Vind je dit echt zinvol of allang niet meer, maar door de automatische piloot had je geen tijd om te reflecteren. 

Inzicht 3: Vertraag waar je versnelling constateert

Ik zie veel leiders en ondernemers oplossingen buiten zichzelf zoeken. Er is altijd iets of iemand die op dat moment belangrijk lijkt. Het zorgt zelfs vaak voor ongeplande zaken, die er voor zorgen dat je een versnelling inschiet. Kortom, je moet meer doen in minder tijd. Ook dit vraagt om een besluit. Sta eens stil bij zo’n moment. Ja, precies dan wanneer je denkt dat het helemaal niet kan! Kijk eens naar jezelf. Wat ben je aan het doen? Vraag je dit eens af en zorg dat je rustig wordt en de boel vertraagt. Als je dit niet doet loop je grote kans overhaaste beslissingen te nemen waar je later niet blij mee bent of waar je zelfs op terug moet komen. Vooral dit laatste wil je voorkomen. Je wilt je ook niet in bochten wringen om recht te breien wat krom is en nooit meer recht wordt. Maak dus zo’n contrabeweging waar je voelt dat je in de versnelling schiet.

Bovengenoemde inzichten kosten bewustwording, energie en tijd om te integreren. Dat doe je niet even. Sta jezelf toe te concluderen, dat wat je tot nu toe geprobeerd hebt, niet werkt. Stel jezelf de vraag: wat gaan nu wel werken? Wat kan mij helpen om zicht te krijgen op mijn persoonlijke en zakelijke problematiek? Je kunt proberen het zelf op te lossen, maar dan ben je nog wel even bezig. Verlies niet nog meer energie en tijd, maar kies voor een betrouwbare en kundige life en organisatie coach, die in no time ziet, begrijpt en voelt welke resultaten je zoekt. Resultaten die jou brengen naar je bestemming en die jou je eigen versie van Liefdevol Leiderschap laten zijn.

  • kuehnenagel zegt: 15 September 2017 Fijn om deze tips even door te lezen. Ik heb vroeger ook altijd alles willen oplossen zonder er rustig naar te kijken. Vaak kwam ik gestrest thuis en dit heeft zijn tol geëist.

  • Jouw reactie op Sta jij voor de keuze om jouw meesterwerk te realiseren?

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


    css.php