Astrid Koorn

Wat zou je horen als je hart nu zou praten?

Geschreven door Astrid Koorn

Veel leiders en ondernemers zijn ooit begonnen met een droom. Een droom die naar ze lonkte……zo aantrekkelijk was het. Ze zagen zichzelf als een succesvolle leider en ondernemer, die in een mooie auto reed, netjes gekleed en waar mensen tegen op zouden kijken. Een organisatie waar jij het gezicht van bent en dat jij zelfs hebt gecreëerd. Een organisatie waar je klanten graag komen en met een lach op hun gezicht weer weg gaan. Met mensen die graag voor je werken. Natuurlijk heb je het thuis goed voor elkaar en ben je gelukkig met je leven.

En klopt dit plaatje nog steeds? Of betrap je jezelf dat je toch niet zo gelukkig bent als dat je jezelf in dit plaatje deed geloven? En erken je stiekem aan jezelf dat je dit werk niet meer zo gemotiveerd doet als dat je dit altijd deed. En geef je toe dat je iets wilt doen wat nog meer impact heeft, iets wat weer dat bloed in je aderen doet stromen?

De bewustwording van Harry

Veel leiders en ondernemers worstelen met hun gevoel van geluk, zingeving en succes. Zo sprak ik laatst een succesvolle ondernemer Harry. Harry is 20 jaar geleden samen met een compagnon begonnen met zijn eigen onderneming. Ze hebben hard gewerkt en zijn altijd ontzettend druk. En met succes, want financieel lopen de zaken heel goed. Ze hebben tevreden klanten en deze klanten gaan altijd blij de deur weer uit. 20 jaar geleden waren ze jong begonnen met hun eigen onderneming op te bouwen. Ze wilden het anders aanpakken volgens hun eigen inzichten. En klanten niet behandelen als nummers of als vanzelfsprekend. Deze persoonlijke aanpak wierp na een aantal jaren hard werken zijn vruchten af. Zo startte ze naast hun eigen onderneming nog een aantal ondernemingen op met een aantal partners. Zo konden ze nevendiensten zelf goedkoper inzetten en hun vermogen rendabel maken. Toch bemerkte Harry dat hij nooit meer tijd voor zichzelf had en ook weinig thuis was. Hij was altijd aan het werk. Bovendien bespeurde hij een gevoel bij zichzelf wat hij nog niet eerder had gemerkt. Hij deed zijn werk steeds minder gemotiveerd dan voorheen. Hij stond persoonlijk en zakelijk op een kruispunt. Hij wilde zijn leven en organisatie vernieuwen, maar hoe? 

Dit dilemma is oplosbaar. Ook Harry kan een leven vol geluk, maatschappelijke zingeving en een succesvolle organisatie realiseren. Het is wel overduidelijk dat je dit niet moeiteloos komt aanwaaien, dus waar begin je? De volgende punten zijn essentieel:

We worden veelal niet opgevoed met zelfkennis en bewust zijn

Vaak denken we te weten waar we gelukkig van worden of wat we echt zinvol vinden en waar we echt succesvol mee willen zijn. Dat wordt je thuis geleerd en op school, is de reactie. Toch komen veel leiders en ondernemers tot de conclusie dat dit helemaal niet waar is. Maar ondertussen heb ik ook geconcludeerd dat er wel degelijk leiders en ondernemers bestaan, die wel bezig zijn geweest met deze vragen. En niet alleen om de vragen te stellen, maar ook om ze te beantwoorden.

Deze mensen is het vaak niet aan komen waaien. Ze hebben vaak moeilijkheden meegemaakt, waarin ze keuzes moesten maken. Door besluiten te nemen, kwamen ze er ook achter of dit voor hun wel echt werkte. Met andere woorden: voelde dit besluit goed? Kwamen er mooie dingen uit voort? Waren ze er gelukkig mee? En vonden ze zinvol wat ze aan het doen waren? Ze leerden veel over zichzelf. Ze ontdekte wat voor hen wel en niet werkte en waarom? Ze gingen op onderzoek uit en deden hierdoor nieuwe ervaringen op en leerde nieuwe aspecten van het leven kennen. Zo leerde ze niet alleen met hun hoofd te leven, maar ook met hun gevoel en met hun hart. En welke universele wetmatigheden er spelen, zodat zij een bewuste veroorzaker werden van hun eigen droomleven.

Kan ik dat ook leren, vroeg iemand mij laatst. Jazeker, antwoordde ik. De meesten van ons hebben deze zaken helemaal niet meegekregen tijdens hun jeugd. Het kan ook zijn dat door onze conditioneringen we dit juist hebben afgeleerd. Het is namelijk zo dat de meesten van ons deze zaken wel ergens herkennen, maar niet meer weten hoe ze deze kennis en dit bewustzijn zelf kunnen toepassen. Het goede nieuws is dat iedereen dit kan leren.

De focus ligt vooral op financieel succes, maar geluk en zingeving speelt hier geen of een ondergeschikte rol

Wat echt opvalt bij veel leiders en ondernemers is dat ze vooral gefocust zijn op financieel succes. Ze investeren veel tijd en energie in relaties en vooral hun reputatie. Dus hoe anderen over hen denken of hoe ze willen dat anderen over hen denken. Alle besluiten worden uiteindelijk afgewogen of het geld oplevert. Alsof geld alleen gelukkig maakt. En men vraagt zich niet meer af: “vind ik dit echt zinvol om mijn tijd en energie op deze manier te besteden.” “Ben ik hier echt trots op aan het einde van mijn leven?”

Gelukkig kun je leren om je focus te verbreden. Je kunt ontdekken wat je echt gelukkig maakt. Je kunt leren wat inspirerend leiderschap is. Je kunt jezelf duidelijk maken wat je echt belangrijk vindt in het leven en in je organisatie. Je kunt jezelf ontwikkelen naar een succesvolle en gelukkige ondernemer. Je kunt leren hoe je je organisatie vernieuwt op basis van zingeving, geluk en succes. Je kunt al deze vruchten plukken en overvloed realiseren in jouw droomleven met Liefdevol Leiderschap.

Hoe kun je Liefdevol Leiderschap leren?

Vaak gaan leiders en ondernemers netwerken in de hoop ‘gelijkgestemden’ te vinden, die met hetzelfde bijltje hakken. Met het gevolg dat als ze iemand vinden ook niet weet hoe ze hun organisatie kunnen vernieuwen of hoe ze hun leiderschap op een hoger plan brengen. Zij weten niet waarom de mensen niet meebewegen. Ze weten niet hoe je jouw knelpunt in de organisatie kunt oplossen. Ze begrijpen niet wat hieraan ten grondslag ligt en wat je eraan kunt doen. Of ze gaan vragen aan een vriend of hij nog adviezen en tips heeft. Maar als die vriend zelf niet weet hoe hij geluk, zingeving en succes kan combineren, hoe zou hij jou dan kunnen helpen? Of ze gaan boeken lezen van bekende goeroes en door middel van zelfstudie proberen verder te komen. Maar denk jij uit een boek te kunnen leren hoe je levensgeluk, maatschappelijke zingeving en organisatiesucces kunt optellen en vermenigvuldigen? Nee, zo gemakkelijk is het helaas ook weer niet.

Hoe wil jij leren leiden en ondernemen? Door op de automatische piloot door te gaan en te denken dat het gaandeweg wel goed komt? Of ga je naar een seminar van iemand die mooi kan praten, maar niet zelf ondernemer of leider is? Of ga je met de eerste de beste oplossing die je kunt bedenken het knelpunt in je organisatie te lijf?

Deze aanpak werkt niet

Geen enkele van de genoemde voorstellen werkt. Sterker nog, op een gegeven moment zul je zelfs zien dat je financieel succes hier ook onder leidt. Toch doen veel ondernemers en leiders dit. Ze gaan door met wat niet werkt en zijn juist bang om het anders te gaan doen. Laat staan om zichzelf en hun organisatie te vernieuwen. Dat is zonde en verloren gelukstijd.

Sta jezelf toe te concluderen, dat wat je tot nu toe geprobeerd hebt, niet werkt. Stel jezelf de vraag: wat gaan nu wel werken? Wat kan mij helpen om mijn passie in mijn werk en leven te hervinden of opnieuw te ontdekken? Verlies niet nog meer energie en tijd, maar kies voor een betrouwbare en kundige life en organisatie coach, die in no time ziet, begrijpt en voelt welke resultaten je zoekt. Waardoor jij jezelf en je organisatie vernieuwt met een hoger doel of levensmissie. Een hoger doel of levensmissie waar jij zeer gelukkig mee bent. Een vernieuwde organisatie waar jij de wereld mooier mee maakt. Waarmee je toevoegt aan jouw zingeving en deze kunt delen met jouw mensen, waardoor organisatiesucces niet uit kan blijven. Dat is geen sprookje, maar de realisatie van jouw droomleven.

 

 

  • Michaël zegt: 16 February 2017 Mooie Astrid! Je hebt het uitstekend verwoord.

  • Jouw reactie op Wat zou je horen als je hart nu zou praten?

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


    css.php