Astrid Koorn

Liefdevol leiderschap is voor iedereen

Geschreven door Astrid Koorn

Het is de oplettende lezer vast niet ontgaan dat mijn vorige artikelen met name gefocust waren op wat  aan de basis ligt van Liefdevol Leiderschap. Zoals mijn trouwe lezers inmiddels wel gemerkt hebben, is dit echt een niet alledaags onderwerp. Sterker nog, het brengt bij mensen een scala van reacties teweeg variërend van kippenvel, rechtopstaande haren, maar natuurlijk ook veel enthousiasme. Dat begrijp ik en ben dit inmiddels gewend. In dit artikel zal ik het onderwerp Liefdevol Leiderschap verder met jullie verdiepen en nog persoonlijker maken.

Ik voel mij een gezegend mens om elke dag zo bewust mogelijk bezig te mogen zijn met mijn levensgeluk, persoonlijke en maatschappelijke zingeving en organisatiesucces en zo een inspiratiebron te zijn voor anderen op weg naar een zinvolle samenleving. Het maakt niet uit waar je je bevindt met je persoonlijke ontwikkeling. Het maakt niet uit hoeveel problemen of geluk je hebt. Het maakt niet uit of je je dromen nog niet gerealiseerd hebt of wel. Het maakt niet uit hoeveel geld je hebt. Het maakt niet uit of je nu wel of niet goed leiderschap vertoont. Het maakt niet uit of je nu wel of niet fouten hebt gemaakt in je persoonlijke leven. Het maakt niet uit of je zakelijk je knelpunten nu wel of niet opgelost krijgt.

Wat maakt dan wel uit? Wat is dan wel belangrijk in ons leven? Vraag je je dat wel eens af? Ik wel. En zeker met betrekking tot belangrijke gebeurtenissen in mijn leven. Zo bewust en gebalanceerd mogelijk besluiten, zodat je trots en met vrede in je hart kunt beslissen, en daar dus later met plezier en tevredenheid op terug kunt kijken. Dit gevoel streef ik na in alles, of het nou thuis is of met mijn klanten. Deze levenswijze brengt mij bij mezelf en thuis in mezelf. Ik heb gemerkt dat liefdevol leiderschap dit effect bij anderen ook heeft. Zo is liefdevol leiderschap geboren of eigenlijk was het er al.

IMG_5026

Achteraf realiseer ik me dat ik mijn hele leven bewust gewerkt heb aan mijn persoonlijke ontwikkeling. In eerste instantie werd dit gedreven door uitdagingen tijdens mijn jeugd. Ik was er al snel achter dat het heel belangrijk is om eerlijk tegen jezelf te zijn. Als je problemen of uitdagingen niet erkent, kun je er ook niks aan doen. Dat werkt privé zo en zakelijk precies hetzelfde. Ik heb daardoor ook ontdekt dat als je je bij de juiste mensen kwetsbaar opstelt, je hulp krijgt van de juiste mensen. Dat is een heel leerzaam proces als je dat een paar keer hebt meegemaakt. 

Eerlijk zijn tegen jezelf en anderen speelt een centrale rol in liefdevol leiderschap. En dat is soms moeilijk. Je komt jezelf tegen betreffende gebieden waar je niet zo goed in bent en we hebben allemaal schaafwonden in ons leven opgelopen, die nog steeds niet fijn aanvoelen (totdat ook dat weg is, want dat is allemaal mogelijk). Ik weet dus precies hoe mijn persoonlijke ontwikkeling werkt op vele gebieden. Maar ook hoe je dit kunt toepassen in je persoonlijk, maar zeker ook zakelijk leiderschap.

Mensen voelen het aan als jij eerlijk bent, mensen ruiken het of jij te vertrouwen bent, mensen zien of je goede intenties hebt. Mensen denken positief over liefdevolle leiders. Niet omdat het watjes zijn of omdat ze geen grenzen hebben, maar omdat het een inspirerend en humaan voorbeeld is. Een voorbeeld dat ze willen volgen. Het voelt goed, je hoeft niet op je hoede te zijn, er is vertrouwen, er wordt gezocht naar de beste oplossing (ook als die er niet meteen is) en de mensen zijn blij en je wordt op je meritus beoordeeld met respect en waardigheid. 

Dus wie wil jij zijn in je leven? Wat wil jij aan het einde van je leven aan jezelf vertellen? Ik heb al gezegd: “waar liefde is, is geen angst”. Liefdevolle leiders hebben geen gewetenswroeging en weten waar ze mee bezig zijn en waarom dit belangrijk is. Alles wat ze zeggen, niet zeggen, denken, voelen en doen, is congruent met hun levenswaarden en prioriteiten. Ze nemen eigen verantwoordelijkheid in alles, ook als het dus niet goed is gegaan. Ze komen hier eerlijk voor uit en denken na over hoe ze dit de volgende keer anders of beter kunnen doen. 

 Dia1

Het kan niet anders dan dat naarmate je bewustzijn groeit, jouw geluk en succes hier positief door worden beïnvloed. Liefdevol leiderschap werkt op een diep niveau. Als je niet (helemaal) eerlijk bent, kom je dus geen stap verder en los je niets op. Macht staat gelijk aan verantwoordelijkheid. Naar jezelf en naar anderen. Als je eerlijk naar jezelf bent, kun je jezelf dus ontmoeten met je talenten en je tekortkomingen en dit accepteren. Dan wordt je je ervan bewust dat je gaat doen waar jij goed in bent en dat je anderen laat doen waar zij goed in zijn. Dan ga je op basis van respect en vertrouwen op zoek naar de beste oplossing en tel je verschillen op. 

De dynamieken die ik hier beschrijf, hebben mij en mijn teams altijd geholpen om buitengewone resultaten te realiseren. Mensen worden trots op zichzelf en je creëert goede banden met mensen soms voor de rest van je leven. Je medewerkers worden je fans en jij wordt fan van hen. De gulden snede toegepast in leiderschap creëert zoveel geluk, succes en zingeving, dat je eigenlijk niet anders meer wilt. Het zorgt tevens voor winnende teams, waaruit nieuwe liefdevolle leiders worden geboren. Als je dit proces consequent doorzet, wat krijg je dan? Doe je ogen dicht en creëer dit beeld in je dromen. Wordt dan wakker en besluit dat je dit beeld werkelijkheid wilt laten worden. Ben je zover en wil je hierover eens sparren en van gedachten wisselen? Geef je hier dan op voor een gesprek met mij.

Ik sluit dan ook graag af met de vraag: “Wie vind dat Liefdevol leiderschap belangrijk is voor iedereen om gelukkig en succesvol te zijn in een zinvolle samenleving?” Ik zie jullie reacties graag tegemoet!


Jouw reactie op Liefdevol leiderschap is voor iedereen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php