Astrid Koorn

Liefdevol leiderschap is bezinnen en genieten

Geschreven door Astrid Koorn

Wat hebben kerstmis, bezinnen en genieten met elkaar te maken? Vele mensen zijn erg druk tijdens kerstmis, vinden ze of juist helemaal niet…. We hebben er een groot materieel feest van gemaakt, waarbij de meeste mensen en zeker jongeren niet eens meer weten wat we nou echt vieren met Kerstmis voor zover de mensen überhaupt nog geïnteresseerd zijn in deze energetische werkelijkheid.

Kerstmis is van oorsprong een feest, waarin wij onze biologische aanwezigheid als mens op deze planeet aarde vieren rond het moment dat het noordelijk halfrond van deze aarde zich in de donkerste periode  bevindt. In de wereld van contrasten noemen we kerstmis “het feest van het licht”. 

Inmiddels is kerstmis een feest waarbij veel gedronken en gegeten wordt, waarbij het geven van grote cadeaus onderdeel is geworden. Mensen eten lekker en veel en komen kilo’s aan, we bewegen te weinig en worden moe en eigenlijk is het voor velen een verplicht nummer om familie te bezoeken en gezellig bij elkaar te zijn.

bos en zon

Voor mij is kerstmis een periode van bezinnen en genieten. Bezinnen is voor mij onverdeelde zijnstijd. U vraagt zich waarschijnlijk af, wat bedoel je hiermee? Dit betekent voor mij echte tijd, waarin ik alleen doe wat voor mij echt belangrijk is. Soms is dat bewust helemaal niets doen, niet omdat het moet, maar omdat ik dan helemaal tot rust kan en wil komen en ik daar echt behoefte aan heb. Tijd om alles eens helemaal tot stilstand te laten komen, net als de zon in deze periode van het jaar, en de kosmische leegte van dit moment te ervaren. Helemaal zijn en niks moeten en willen. Dit is niet eenvoudig, maar uiteindelijk kan ik hier enorm van genieten en er zijn momenten in mijn leven dat ik dit spontaan doe.

Ik heb geleerd dat tijdens belangrijke momenten in mijn leven en werk het creëren van zijnsmomenten enorm belangrijk is. Even helemaal uitzoomen van alles en zijn. De wereld ziet er dan anders uit. Andere zaken zijn dan belangrijk en je komt helemaal in je eigen kern, waardoor je voelt en ziet wat echt belangrijk is. Vervolgens zoom je weer in naar de kwestie waarover je aan het mijmeren was en ‘zie’ je gewoon wat jouw gewenste oplossing is. Je hoeft niet meer na te denken en je ‘weet’ gewoon dat dit goed is. 

Vaak zijn we ons niet bewust van het feit dat we te druk zijn met dingen die we niet echt belangrijk vinden. Vervolgens ervaren we geen balans en voelen we ons niet optimaal. Na deze periode gaan we vervolgens vol (van eten en onvoldoende rust) en moe weer aan het werk. Ik heb dit in het verleden ook gedaan en mogen ervaren. Ik kan je vertellen: “ik werd er echt niet vrolijk van en vond het ook echt niet intelligent om zo met mezelf om te gaan”.

Hoe zou je dan wel met Kerstmis kunnen bezinnen én genieten? Voor de meeste mensen is het creëren van zijnstijd de meest belangrijke factor om eens helemaal tot rust te komen en vervolgens echt te kunnen genieten met vrienden en familie tijdens de kerstdagen. Tijdens kerstmis probeer je er voor te zorgen dat de mensen om je heen tijd voor zichzelf hebben, dat je met zijn allen een gezond diner samenstelt en maakt en dat je ook buiten bent en beweegt. Vraag je ook af: “wat vind ik nou echt van toegevoegde waarde en gezellig en hoe kan ik dit met de mensen om mij heen creëren?”

Na kerstmis ga je weer helemaal terug naar jouw basis. Je kijkt wat je echt belangrijk vindt in je leven en of je dit ook daadwerkelijk doet. Is dit het leven wat je echt gelukkig maakt? Of wil je nog wat wijzigen in prioriteiten of echt nieuwe dingen gaan doen en afscheid nemen van oude prioriteiten? Of ben je heel tevreden en wil je alleen maar volop genieten van het leven wat je hebt gekozen? De antwoorden op deze levensvragen krijg je als je jouw zijnstijd organiseert. De antwoorden alleen leveren je geen persoonlijk geluk en zakelijk succes op. De antwoorden bewust uitvoeren wel….

Ik wil je uitnodigen om ook zijnstijd te organiseren, zodat je tijd kunt besteden aan wat je echt belangrijk vindt in het leven. Wat ga je anders, meer of minder of helemaal niet meer doen? Ik ben benieuwd naar je reactie.


Jouw reactie op Liefdevol leiderschap is bezinnen en genieten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php