Astrid Koorn

Iedereen is in eerste instantie leider van zichzelf

Geschreven door Astrid Koorn

Iedereen is in eerste instantie leider van zichzelf. Jij beslist bijvoorbeeld hoe je omgaat met jouw gezondheid, je partner, je gezin, je huis, je auto, je vakantie, je werk, je sport, je hypotheek, ja en zelfs je liefde. Eigenlijk alles waar jij je tijd en energie aan besteed. 

Hoe bewust of onbewust jij hiermee bezig bent, doet er eigenlijk niet toe. Iedereen is in eerste instantie leider van zichzelf. Jij bent dus ook leider van jouw gedachten, je gedrag, je uitstraling en je gevoelens.

Wij noemen dit gegeven van ‘jezelf leiden’ ook wel persoonlijk leiderschap.

Als ik dit aan mensen uitleg, dan reageren ze verbaasd. Ja, maar dat versta ik niet onder leiderschap. Leiderschap gaat over leiding geven aan groepen mensen en organisaties. Niet aan jezelf.

En dit is nou precies de reden dat we voorbij gaan aan onszelf. Dit is precies het punt waarom mensen niet verantwoordelijk kunnen zijn. Vanwege het ontbrekende inzicht dat wij in eerste instantie geen leiding geven aan onszelf.

Dit is ook de oorzaak waarom we geneigd zijn alles buiten onszelf te zoeken. Waarom we veel klagen over onze leiders. Of dat nou in de vorm is van familie, ouders, kinderen, vrienden, collega’s, bazen, etc. 

Toch is het aan ons om te beslissen of je wilt blijven reageren of dat je zelf het goed voorbeeld wilt geven door in eerste instantie goed leiding te geven aan jezelf. Dat wil zeggen ongeacht de persoon of situatie ga jij naar eigen inzicht en persoonlijke waarden jouw voorbeeld en persoonlijk leiderschap creëren en uitdragen.

Leiderschap gaat dus in eerste instantie over persoonlijk leiderschap. De mate en kwaliteit waarin jij in staat bent om leiding te geven aan jezelf. Daarna praten we pas over leiding geven aan je partner, je kinderen, je familie, je vrienden, je collega’s, je organisatie.

Dit is een waarheid als een koe, maar wordt ons nooit verteld. En dat is jammer, want zo blijft iedereen reageren in plaats van te weten dat wij heel goed in staat zijn om te creëren.

Als je wilt weten hoe dit “creëren” en het ontwikkelen van jouw persoonlijk leiderschap dan werkt en hoe je dit toepast in je dagelijks leven kun je leren in het dagprogramma persoonlijke balans.

Dit dagprogramma is geschikt voor iedereen die leiding wil geven aan zichzelf en zijn/haar eigen leven. Iedereen die verantwoordelijkheid wil nemen in zijn/haar persoonlijk leiderschap. Het is zeker ook geschikt voor iedereen die meer wil weten over persoonlijk leiderschap in combinatie met Liefdevol Leiderschap. 

Het dagprogramma persoonlijke balans in werk en leven vindt plaats op vrijdag 1 maart 2019. Je kunt je nu al inschrijven. Het is een hele waardevolle dag met gelijkgestemden en als je hieronder doorklikt naar het programma kun je lezen hoe waardevol mijn klanten deze dag hebben gevonden.

Hier lees je meer over dit dagprogramma 

Lees jij al langere tijd deze nieuwsbrief en weet jij al dat je langere tijd rondloopt met belangrijke zorgen of knelpunten of verlangens? Ben jij niet in staat gebleken om aandacht te besteden aan jouw persoonlijk leiderschap? Dit heeft natuurlijk allerlei redenen maar wil je nu tijd maken voor deze belangrijke zaken? Roept je hart dat dit nu prioriteit heeft in jouw leven?

Eind april 2019 bieden we een weekretraite aan in het mooie wijngebied in Frankrijk. Een week leren, genieten, ontdekken, dansen, rusten en plezier. Ik geef deze retraite in mijn tweede thuis. Dit thuis heeft zich ontwikkeld in de afgelopen 20 jaar dat ik er onderdeel van uit heb mogen maken. Het bevindt zich op een krachtplek en leent zich bijzonder goed voor retraites. Er is plaats voor 6 mensen.

Deze retraite heb ik meerdere keren gedaan op verschillende locaties en ik ben elke keer verbaasd over datgene dat Liefdevol Leiderschap kan laten ontstaan. Dat een groepsprogramma in staat is om tegelijkertijd diepgaand maatwerk te leveren op individueel niveau. Dat is heel bijzonder. 

Meer informatie over de retraite lees je hier.

Nu hoop ik duidelijk gemaakt te hebben dat persoonlijk leiderschap de basis is van leiderschap en dat leiding geven aan jezelf je het bewustzijn zal schenken dat jij een creator bent in plaats van een reactor.

Het is wel zo dat als je wilt leren creëren hier veel bij komt kijken. Je zult namelijk van start gaan met het waarnemen van jouw automatische piloot die constant nog geneigd is te reageren op alles en iedereen. 

Alles begint bij het kunnen waarnemen van jezelf. En dat jij eigenlijk veel meer bent dan jij nu denkt en/of voelt. Want als je leert creëren is alles mogelijk. Ook wat je nu absoluut niet voor mogelijk acht.

Wij hebben een bewustzijn waarvan we het merendeel niet gebruiken. We weten niet eens dat ons wezen zo intelligent is dat het zich kan ontwikkelen tot en verbinden met een multidimensionaal bewustzijn. Dat is ons nooit geleerd en dat heeft niemand je ooit verteld. Wij hebben niet geleerd wat liefde allemaal kan zijn en doen, maar liefde heeft alles te maken met creëren. Liefde is de allesomvattende verbindende factor van ons bewustzijn.

Liefde creëert alles wat jij maar wilt. Liefde leidt jouw naar je bestemming in dit leven. Liefde creëert jouw versie van geluk, zingeving en succes. 

De eerste stap naar Liefdevol Leiderschap is het kunnen waarnemen van jezelf en het leren kennen van al jouw intelligenties en welke rol liefde hierin speelt. Het is een ontdekkingsreis die je leven verandert. Het is een reis waarin je jezelf anders gaat zien en ervaren. Je maakt kennis met wie je werkelijk bent en hoe jij leiding wilt geven aan jezelf en jouw leven, je geluk, je zingeving, je organisatie…….alles.

En jij kunt kiezen om samen met gelijkgestemden op reis te gaan met het programma van Liefdevol Leiderschap dat ik “de ontdekkingsreis van de 7 intelligenties” heb gedoopt.

12 april 2019 starten we weer met het 6-maanden leiderschapsprogramma De ontdekkingsreis van de 7 intelligenties.

Let op: 8 personen krijgen de eer om zichzelf deze reis te gunnen. Dat is natuurlijk ook de eerste uitdaging waar deze reis mee begint. Beslis jij nu om vanuit eigenliefde op ontdekkingsreis te gaan met Liefdevol Leiderschap?

Meer informatie over dit programma lees je hier.

Resoneert Liefdevol Leiderschap in jouw hart? Weet je niet waarom maar begint jouw hart te kloppen van blijdschap?
Wil je dolgraag op ontdekkingsreis, maar twijfel je over van alles en nog wat? Vraag je je af welk programma het beste bij jou past of heb je allerlei andere vragen?

Meld je dan gewoon aan voor een bewustzijnscan. Je wordt dan uitgenodigd voor een telefonisch gesprek met mij en we stellen vast of ik je verder kan helpen. Hier kun je je aanmelden.


Jouw reactie op Iedereen is in eerste instantie leider van zichzelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php