Astrid Koorn

Hoe maatschappelijke zingeving, ondernemingssucces en persoonlijk geluk goed samen kunnen gaan

Geschreven door Astrid Koorn

De luisterversie van deze week duurt ruim 7 minuten.

De afgelopen decennia zijn we ontzettend bezig geweest met het laten groeien van onze bedrijven en economie met uitsluitend het oog op winst gericht. Hierdoor lag de focus met name op allerlei groeistrategieen en hard werken. In een van mijn vorige artikelen zei ik al dat de rek er in deze bestaande strategie wel uit is. Het lukt niet meer zo goed om groei en winst te realiseren uitsluitend gebaseerd op harder werken en maximale winst. Het is niet voor niets dat mensen veelal niet werkelijk gelukkig zijn. Werkgevers en werknemers. Bovendien zijn we veelal ook onvoldoende verantwoordelijk bezig om bij te dragen aan een betere samenleving. Sterker nog, door deze werkwijze zijn we bezig onze planeet uit te hollen en onverantwoord te beschadigen.

Liefdevol leiderschap is niet tegen winst als een van de bedrijfsresultaten. Integendeel, een financieel gezonde organisatie creëert mogelijkheden tot meer bewustzijn, stabiliteit en groei. Met andere woorden: het een kan niet zonder het ander. Het punt is alleen dat met een te smalle strategie als alleen de maximale winst we voorbij lopen aan een aantal nog crucialere zaken. Liefdevol leiderschap pleit onder andere voor leiderschap met de volgende centrale uitgangspunten: duurzame maatschappelijke zingeving en universeel geluk gefaciliteerd door succesvolle organisaties. Door juist deze uitgangspunten centraal te stellen, krijg je een heel ander perspectief en neem je ook hele andere beslissingen in je persoonlijk leven en in je organisatie.

Beeld je eens in dat je een aantal cruciale, aanvullende vragen stelt en deze zelfs in je besluitvorming zou durven meenemen? 

  1. Waarom zou deze beslissing tot succes kunnen leiden in mijn organisatie?
  2. Hoe voegt deze beslissing toe aan ons persoonlijk en zakelijk geluk?
  3. Levert dit besluit ook een duurzame zinvolle bijdrage aan onze samenleving?

Het gaat erom dat we succes breder veel zien dan alleen winst. En dat we ons bewust worden van of en hoe dit besluit toevoegt aan het geluk van de mensen en organisatie? Heb je er ook wel eens over nagedacht wat dit besluit potentieel zou kunnen inhouden voor onze samenleving? Ook gericht op de toekomst. Door deze vragen bespreekbaar te maken en misschien wel te beantwoorden, is de kans groot dat je tot andere besluiten komt en we met zijn allen werkelijke vooruitgang boeken.

geluk, zingeving en succes

Er zijn ook bedrijven die hun eigen bestaansrecht hebben gebaseerd op zingeving en geluk en als resultante hier heel succesvol mee zijn geworden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld The Greyston Bakery. Bernie Glassman (zen boeddhist) woonde in de stad Yonkers en zag hier veel sociale problemen zoals criminaliteit, werkeloosheid, prostitutie en geweld. Hij wilde hier iets aan doen en ontwikkelde het concept van het bedrijf The Greyston Bakery. The Greyston Bakery bakt taarten, koekjes, etc. op de ouderwetse manier en levert mede een aantal hoofdbestanddelen van Ben’s & Jerry’s ijs. Basisfilosofie voor het bedrijf werd: mensen hoeven niet te solliciteren, maar kunnen zich aanmelden voor werk. Er wordt ze vervolgens niet gevraagd naar bijvoorbeeld hun verleden, cv of sociale status, etc. Als zij willen werken hoeven ze zichzelf alleen maar aan te melden. Vele mensen hebben hierdoor een tweede kans gekregen in hun leven. Ze zijn gelukkig dat ze mogen werken en deze kans gekregen en aangepakt hebben. Ze hebben hierdoor onder andere de mogelijkheid gekregen om bijvoorbeeld een gezin te kunnen stichten en de persoon te kunnen zijn, die ze ook graag willen zijn. Tevens helpen de collega’s elkaar onderling met levensvragen en -situaties en is er begrip.

De mensen die voorheen dealde in drugs of inbraken pleegden of tot een bende behoorden, zien dit verleden nog steeds in hun stad. Ze zijn er alleen geen onderdeel meer van. Ze hebben bijvoorbeeld in de gevangenis gezeten en tijd gehad om na te denken. Als ik dit niet meer zo kan en wil en ik wil mijn leven en keuzes veranderen, wat zijn mijn opties dan? Zij komen bij tijd en wijlen nog steeds hun vroegere maatjes tegen en proberen hen ook te helpen met het starten van een beter leven. Maar ja, je kunt mensen niet in hun geluk dwingen. De mensen die wel in staat zijn geweest om nieuwe levensbeslissingen te nemen, zijn nu trots op zichzelf en het feit dat ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.

Dia1

Zingeving en geluk worden steeds meer gezien als noodzakelijke en betekenisvolle uitgangspunten in onze economie. We kunnen dus als bedrijf veel meer betekenen als we onze uitgangspunten uitbreiden met zingeving en geluk. Bedrijven kunnen hiermee een zinvolle bijdrage leveren aan onze samenleving en planeet en dus ook de toekomst van onze eigen kinderen. Op dit moment worden heel veel discussies in de media vermeden, omdat we terecht niet trots zijn op bepaalde activiteiten of resultaten die nadelige gevolgen hebben gehad voor onszelf, de dieren en planten, onze planeet en de toekomst van onze eigen kinderen. Eigenbelang speelt hier een hele grote rol. 

Bernie Glassman is in staat geweest om zijn persoonlijke levenswaarden door te vertalen naar een business concept, dat behalve voldoende winst maakt vooral ook bijdraagt aan een zinvollere samenleving (door sociale problemen te helpen verminderen) en echt gelukkige mensen te creëren, die trots op zichzelf en hun bedrijf zijn. The Greyston Bakery is dan ook het levende bewijs dat maatschappelijke zingeving, ondernemerssucces en persoonlijk geluk goed samen kunnen gaan. Wil jij ook ontwikkelen in je leiderschap en uitgangspunten als maatschappelijke zingeving en universeel geluk toevoegen aan een succesvolle organisatie?

Ik ben benieuwd naar je reactie.

  • lovejp zegt: 04 June 2019 Its hard to find good help I am forever saying that its difficult to get quality help, but here is
  • Niek; vdf Dol zegt: 14 April 2016 Mooi stukkie, Astrid. Ik kan me helemaal vinden in jouw verhaal. Het enige is dat ik dat financiele resultaat nog niet zo erg zie, maar dat is ook niet zo belangrijk voor me. Althans... Dat denk of dacht ik.. Nou zie ik dat ik hierdoor minder 'neerzet' dan ik mogelijk zou kunnen neerzetten. Maar...Ik weet ook dat dat te maken heeft met helderheid. En dat heb ik nog (lang) niet voel ik. Maar.. Dat komt wel. Dank voor je mail, Niek.

  • Jouw reactie op Hoe maatschappelijke zingeving, ondernemingssucces en persoonlijk geluk goed samen kunnen gaan

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


    css.php