Astrid Koorn

Hoe benut jij het maximale potentieel van jezelf en je organisatie?

Geschreven door Astrid Koorn

De luisterversie van deze week duurt ruim 7 minuten.

Afgelopen week zag ik voor de derde keer de film ‘horse whisperer’. Wederom was ik geboeid door het fantastische verhaal van de film met een geweldig script over aan de ene kant het oplossen van een trauma en aan de andere kant diepgaande aspecten over liefdevol leiderschap. Een meisje dat met haar paard uit rijden gaat met haar vriendin. Door een tragisch ongeluk vindt haar vriendin samen met haar paard de dood. Het meisje zelf en haar paard overleven dit dramatische voorval. Als gevolg hiervan wil het meisje eigenlijk niet meer leven. Ze heeft hier namelijk blijvend letsel aan over gehouden en een deel van haar been zal geamputeerd moeten worden. Bovendien is ze door het ongeluk getraumatiseerd geraakt en heeft ze er een schuldgevoel aan over gehouden naar haar vriendin. Haar paard heeft na het ongeluk ook ernstig lichamelijk letsel opgelopen en is volledig onhandelbaar en angstig geworden. Het meisje herkent hem amper meer. Ze woont met haar druk werkende ouders in New York. 

Op een gegeven moment kan haar moeder niet beslissen of haar dochter’s paard uit zijn lijden verlost moet worden of niet. En zegt de moeder  ‘nee’. Ze zoekt alles uit over welke persoon haar dochter’s paard zou kunnen behandelen. Ze komt uit bij ene Tom Booker, die bekend staat als een horse whisperer. Ze worden het niet meteen met elkaar eens, maar moeders besluit toch om haar dochter en het paard in een trailer over een afstand van 3000 miles naar Tom Booker te brengen. Want haar gevoel zegt dat ze dit moet doen. Nadat Tom Booker het paard heeft gezien zegt hij dat hij het paard alleen kan proberen te genezen met behulp van het meisje. Het meisje antwoord hierop: “ik heb toch niks anders te doen”, waarop Tom antwoordt: “dat is niet goed genoeg”. Vervolgens zet het meisje zelf de eerste stap naar genezing en vraagt: “wat moet ik dan doen?”

Wil je weten hoe dit verhaal verder gaat en wat liefde doet met mensen en dieren? En of het lukt om het trauma op te lossen? De film is echt een aanrader om zelf te kijken, dus licht ik hier alleen een fragment uit, dat aanleiding is voor dit artikel. In de film word ik meerdere malen ontzettend geraakt door het liefdevol leiderschap wat vertoond wordt door Tom Booker. Toen hij de eerste keer het getraumatiseerde paard ging bekijken, keek hij het paard aan met een uitnodigende en liefdevolle blik. Je kunt zo zien dat deze man van paarden houdt. Hij laat in eerste instantie leiderschap zien en toont dat hij niet bang is voor het angstige paard. Vervolgens gaat hij op zijn hurken en laat zien dat het paard voor hem ook niet bang hoeft te zijn.

horse whisperer

En zo is het ook met ons leiderschap. Soms is een trauma een uitnodiging voor heling en groei en kun je juist hierdoor je maximale potentieel realiseren. We hebben te maken met veel angst in bedrijven. Angst om initiatief te nemen, om een goede beslissing te nemen, om ondernemerschap en leiderschap te tonen, om je mensen het goede voorbeeld te laten zien, om een moeilijke zaak te bespreken, om je mensen mee te krijgen in een reorganisatie, etc. Al deze gebeurtenissen vragen om bepaald leiderschap en dat stelt leiders ook steeds weer op de proef. Het gaat erom of je mede gevoelsmatig snapt waar het over gaat en hoe je deze situatie kunt hanteren. Je kunt mensen mee krijgen door macht uit te oefenen of je kunt ze uitnodigen met je mee te kijken waar je naar toe wilt en vragen of ze hieraan mee willen werken. Of ze dit zinvol vinden en of ze hun expertise hierin kwijt kunnen? Wat er ook gebeurt, het belangrijkst is welk voorbeeldgedrag jij toont als leider van je mensen. 

In het artikel van vorige week zagen we al dat het cruciaal is voor leiders om vertrouwen te hebben en vertrouwen te geven. Leiders die vertrouwen hebben, stralen dit uit. Dat hoeven ze niet te zeggen, nee, dat voelen de mensen. Als een leider authentieke bedoelingen heeft en zuiver op de graat is, dan hebben mensen dat heel snel door. Als je als leider wilt weten of je jouw maximale potentieel wel of niet realiseert en je het vertrouwen hebt van jouw mensen, dan zie en voel je dat altijd heel duidelijk in een dergelijke omgeving. Als je geen vertrouwen hebt, zie je namelijk in zo’n omgeving dat er bepaald beschermingsgedrag wordt vertoond. De mensen beschermen zichzelf ten koste van hun werkelijke potentieel. Wellicht dat jij dit als leider mogelijk ook doet.

Hoe dan ook, als je een dergelijke zoektocht start, ga je nadenken. Ben jij een leider en geniet je nog niet het vertrouwen van je mensen, voel je dat jij en je mensen nog niet hun maximale potentieel benutten? En heb je de volgende vragen:

  1. Ik ben mij dit bewust geworden en nu?
  2. Ben ik wel een goede leider?
  3. Waarom zouden mensen mij volgen?
  4. Hoe maak ik die switch?
  5. Wat zijn de mogelijkheden?
  6. Waar ben ik echt goed in?
  7. Wat wil ik toevoegen aan mijn leiderschap?
  8. Hoe krijg ik dit ingebed in goed voorbeeldgedrag?

Zie dit moment als een verrijking van je leven. Je zult daarna nog zoveel over jezelf gaan leren en zien dat jouw maximale potentieel en dat van jouw mensen nog veel groter is. Ga aan de slag met je talenten en accepteer waar je uitdagingen liggen. Neem hier de tijd en de aandacht voor, zodat je inzicht krijgt waar je mogelijkheden en groei liggen. Maar verspil geen tijd en aandacht aan het de schuld geven aan de anderen of leg het probleem niet buiten jezelf. Ik weet dat het niet altijd gemakkelijk is jezelf recht in de ogen te kijken, maar dit is wel het proces waardoor je bewustwording en ontwikkeling mogelijk maakt. Bedenk dat liefdevol leiderschap in eerste instantie gaat over persoonlijk leiderschap, jij dus. 

Dia1

Ga nog maar eens even terug in de tijd, naar je goede ervaringen met leiders:

  • Wie waren die leiders?
  • Waarom had je met deze leiders goede ervaringen?
  • Ga na welke karakteristieken ze gemeenschappelijk hebben
  • Stel vast waarom deze karakteristieken jou zo aanspreken
  • Bepaal of jij deze karakteristieken zelf ook hebt en toepast
  • Wat vertellen anderen over jouw leiderschap en waarin vragen ze jou om advies?
  • Bepaal wat jouw kracht is in jouw leiderschap
  • Welke successen heb jij hierdoor geboekt?

Je bent waarschijnlijk niet voor niks een leider geworden. Wellicht dat er zaken zijn die voor verbetering vatbaar zijn. Dit doe je het beste door je bewust te zijn van jouw kracht en die van je mensen. Ga eens goed na welke krachten er spelen bij jezelf, je team en je organisatie. Ga het bestuderen en deel hierover complimenten uit. Maak het jezelf en je team bewust. Bekijk deze krachten ook eens binnen de context. Bespreek het eens binnen je teamoverleg en deel deze positieve energie en bouw hierop voort.

De antwoorden op deze vragen zijn er al, alleen zijn we geneigd ons bezig te houden met wat er niet goed gaat. Zodra je de focus legt op wat er wel goed gaat, zijn mensen geïnspireerd om te kijken naar wat er beter kan. Het is een hele andere invalshoek en zo voelt het ook. Hierdoor gaan mensen met een andere bril kijken en nieuwe initiatieven ontplooien gebaseerd op vertrouwen. Zo geef je jezelf en je mensen ruimte om hun maximale potentieel te laten zien. Zo zul je zien dat jijzelf en je mensen gelukkiger worden in met betrekking tot hetgeen wat ze kunnen en mogen laten zien. Mensen willen graag ervaren dat iets zin heeft en zo bijdragen aan een succesvolle organisatie.

Wil jij ook geluk, succes en zingeving inbedden in jouw leiderschap? Wil je hier bewust mee aan de slag? Ga jij je maximale leiderschapspotentieel en jouw voorbeeldgedrag drastisch verbeteren?


Jouw reactie op Hoe benut jij het maximale potentieel van jezelf en je organisatie?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php