Astrid Koorn

Heb jij de moed om jezelf werkelijk lief te hebben

Geschreven door Astrid Koorn

Tijdens een kennismakingsgesprek met een van de co-creatoren zei iemand: wat wil je eigenlijk van me? Wat wil je bereiken met Liefdevol Leiderschap? En ik antwoordde: “in 1 woord gezegd, eigenliefde”. Ik heb een droom gezien waar mensen zichzelf lief hadden op deze wereld en op basis van liefde hun leven, organisaties en wereld leidden.

Mensen waren blij en gelukkig, ze hadden tijd om te zijn en deden dingen waar ze in uitblonken, waar zij en anderen blij mee waren. Zij ervaarden hierdoor zingeving in hun leven. Ze deden ertoe, ze waren belangrijk in het geheel met hun bijdrage. Ze kregen en gaven hulp wanneer ze feedback nodig hadden. Hierdoor konden ze zichzelf op waarde schatten, zichzelf lief hebben en hadden ze respect voor zichzelf. 

En vanuit dit bewustzijn konden ze met hun versie van Liefdevol Leiderschap het beste voorbeeld zijn vanuit hun wezen. Ze hoefden hiervoor niet hun best te doen, want ze waren en deden gebaseerd op zijn en op een zo bewust mogelijke manier. Zo konden ze creëren wat ze maar wilden en tegelijkertijd genieten van zichzelf en hun leven.

Ik zou graag in een samenleving leven zoals ik beschrijf in mijn droom. En ik herinner mij dat ik dit tijdens vorige levens ook heb gedaan. Ik ken die liefde. Dat wil niet zeggen dat ik hier op aarde die onvoorwaardelijke liefde al in alles kan belichamen. Nee, daarom ben ik hier op aarde. Ik verlang ernaar die onvoorwaardelijke liefde vorm te geven hier op aarde in mijn versie van Liefdevol Leiderschap, waarin ik nieuwe liefdevolle leiders geboren laat worden. Zodat mijn droom werkelijkheid kan gaan worden en wij met elkaar en op basis van gelijkwaardigheid een samenleving creëren op basis van hart-gedragen bewustzijn.

Ik heb leiders en ondernemers nodig die dit voorbeeld willen zijn. Die dit avontuur met zichzelf aan willen gaan en klaar zijn voor hun innerlijke reis van Liefdevol Leiderschap. Je kunt pas iets (door) geven, wanneer je liefde hebt geïntegreerd in je Zelf. Je kunt geen voorbeeld zijn van Liefdevol Leiderschap als je niet in jezelf alle uitdagingen aangaat van liefdeloosheid in jezelf. Het valt mij vaak op dat mensen hier helemaal niet over spreken of überhaupt mee bezig zijn. Het lijkt een overgeslagen hoofdstuk, een ‘verboden onderwerp’ waarmee je echt het verschil gaat maken. En helemaal als je aan jezelf en anderen leiding geeft.

Dit is toch echt de basis. Hier begint het. Wanneer er geen werkelijke zelfliefde, eigenwaarde en zelfrespect is, hoe kunt je dan leiding geven aan een collectief creatieproces op basis van hart-gedragen bewustzijn? Om jezelf werkelijk lief te hebben vergt nogal wat moed, onderzoek en eerlijke zelfreflectie. Het vergt leren om diep naar binnen te gaan en eerlijk te voelen waar het je aan eigenliefde ontbreekt of waar je het al wel durft toe te laten. Welke wonden of schaduwstukken verhinderen jou om jezelf echt lief te hebben. Pas dan kun je ook leiding geven aan anderen.

Zelfliefde zorgt ook voor een natuurlijke begrenzing, je grenzen aan kunnen geven, jezelf niet langer verliezen of de ander op de eerste plaats zetten ten koste van jezelf. Of jezelf meer rechten toebedelen dan anderen vanuit een gevoel van ego en ‘hoger in rang zijn’. Gebrek aan zelfliefde houdt allerlei destructieve patronen in stand en die gaan vaak ten koste van jezelf en dus ook anderen. Hiermee doe je jezelf dus tekort. En als je jezelf tekort doet, doe je anderen ook tekort. En ik heb dit vaak gezien en zie dit nog steeds heel veel in leiderschapsland.

Leiders die leiding geven op basis van ongelijkwaardigheid. Ik zie leiders die vaak niet eens weten waar ze het over hebben of leiders die het nog beter (denken te) weten, dan de specialisten en dus hun eigen rol geen vorm geven. Wellicht omdat ze eigenlijk geen leider zijn???? Leiders die niet samenwerken, maar opdrachten geven. Ze vertellen mij soms dat de mensen op hun afdeling geen verantwoordelijkheid nemen en dus niet doen wat ze moeten doen. Ze zijn niet intrinsiek gemotiveerd. In mijn carrière heb ik vele situaties van liefdeloos leiderschap gezien.

En zodra ik aan het werk ging, zag het er 2 weken later heel anders uit. En niemand begreep hoe dat kon. En ik heb het zelfs gedaan in verwaarloosde organisaties. En hoe dit nou kan, daar heb ik een artikel over geschreven. 

Het artikel luidt: 11 gedragsprincipes die een liefdevol leider onweerstaanbaar maken

Als leider ben jij niet meer dan de rest. Door te leiden op basis van ongelijkwaardigheid doe je jezelf tekort en dus ook anderen! Je hebt alleen een andere rol. En jij mag laten zien dat je die rol waardig bent. En dat jij verantwoordelijkheid draagt voor die rol. En dat hier jouw talenten liggen. En dus is zelfkennis en bewustzijn van wie jij werkelijk bent een must!

Veel leiders en ondernemers hebben allerlei dure trajecten en trainingen gedaan, maar zelden geïnvesteerd in zelfkennis en bewustzijn. Ik bedoel dan niet dat leiders en ondernemers nog nooit een cursus hebben gedaan, waarin dit onderwerp is aangeraakt. Nee, ik bedoel investeren in zelfkennis en bewustzijn als pure focus, waarin je alles van jezelf en je leiderschap onder de loep neemt. Trajecten die echt het verschil maken. Die doorpakken op zijnsniveau. En het dus werkelijk toepassen, want daar gaat het om.


Jouw reactie op Heb jij de moed om jezelf werkelijk lief te hebben

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php