Astrid Koorn

Artikel: De 7 intelligenties die elk mens kan ontwikkelen

Geschreven door Astrid Koorn

In het vorige artikel over de grootste mythes van Liefdevol Leiderschap heb ik jullie verteld dat het artikel van deze week over de 7 intelligenties zou gaan. Ik heb jullie toen ook iets verteld over mijn persoonlijke achtergrond en dat ik destijds onder andere Traditionele Chinese Geneeskunde heb gestudeerd. Toen ik op de zaterdagen lessen van Traditionele Chinese Geneeskunde bezocht, kwam ik in een andere wereld. Een wereld die ik niet kende, vol met avonturen, levenslessen en allerlei zaken die je mocht uitproberen. Er werden veel levensverhalen verteld, waardoor de Chinese cultuur begon te leven. Eerst begreep ik niet zoveel van een heleboel zaken, maar naarmate de jaren verstreken, kreeg ik beeld, gehoor en hartsgevoel voor de wijsheid uit het oude China en hun cultureel erfgoed.

We kregen onder andere les over Confucius en Lao Tzu. Er was 1 onderwerp dat steeds terug kwam en dat is ENERGIE. We kregen ook allerlei stof tot nadenken bijv. dat zelfs organen bewustzijn hebben. Wat is bewustzijn en waar ontwikkelt het zich? Wat kun je ermee en hoe kun je ermee aan de slag. Wat mij met name verwonderde, was dat het zo dicht bij jezelf staat. Je kunt het zo pakken en toepassen. Deze leer is eeuwenoud en ook al eeuwen toegepast. De onderwerpen energie en bewustzijn bleven na resoneren.

Lao Tzu

Toen ik duidelijk kreeg dat mijn roeping gaat over het zichtbaar maken van mezelf en Liefdevol Leiderschap ging ik wederom op onderzoek uit. Toen kreeg ik een onderwerp aangereikt, waarin de termen energie en bewustzijn veelvuldig aan de orde komen. Dit onderwerp heet: de heilige geometrie. In de heilige geometrie wordt op een hele begrijpelijke manier duidelijk gemaakt dat een mens eigenlijk 13 intelligenties bezit en dat de 7 hoofdintelligenties het meest bekend zijn. En dat je deze dus kunt ontwikkelen. Vervolgens ben ik op onderzoek gegaan over hoe je deze intelligenties kunt toepassen in persoonlijke ontwikkeling en leiderschap en de resultaten zal ik vandaag beknopt met je delen in dit artikel.

Intelligentie 1: overleven, zelfstandigheid en angst. Persoonlijk gezien gaat deze intelligentie over fysieke integriteit, voeding, kleding, onderdak en voortplanting. Belangrijke thema’s bij deze intelligentie zijn: zelfstandigheid, stabiliteit en geaardheid, maar ook over nuchterheid, gezond verstand, energie, assertiviteit, ambitie en materieel gewin. De uitdaging van deze intelligenties is het aardse te ontstijgen zonder je worteling daarin te verliezen. Als je goed geworteld bent en blijft, ga je dus niet zweven. De Chinezen zeggen hierover: ‘hemel en aarde in balans.’ Zakelijk gezien gaat deze intelligentie vooral over continuïteit. Continuiteit van een organisatie of van je professionele bestaan, maar ook over bijv. het betrekken van een nieuwe woning, het zetten van een belangrijke carrierestap of het opzetten van je eigen bedrijf. Als deze intelligentie in balans functioneert, ben je goed geaard, leef je in het ‘hier en nu’ vol dynamiek. Deze intelligentie zorgt voor een goede balans tussen materiële tevredenheid en hongerig materialisme, tussen geven en ontvangen. Je staat met je beide benen op de grond, kerngezond en vol vertrouwen met voldoende materieel gewin.

Intelligentie 2: relaties, creativiteit en verbinding. Persoonlijk gezien gaat deze intelligentie over het onderbuikgevoel en alles wat hiermee samenhangt en uit voortkomt. Belangrijke thema’s bij deze intelligentie zijn: het vermogen je gevoelens te laten zien, empathie, creatieve uiting, met name op een manier die anderen raakt. Maar ook levensgenot en levenskunst. De uitdaging van deze intelligentie is jezelf te verbinden met anderen zonder je eigen identiteit te verliezen. Zakelijk gezien gaat deze intelligentie over warme relaties met medewerkers, klanten en leveranciers en goed kunnen netwerken. Als deze intelligentie in balans functioneert, geeft dit iemand een vloeiende gracieuze beweging en een diep gevoelsleven en een netwerk van warme relaties zowel persoonlijk als zakelijk. Tevens plezier in het leven, een soepel inspelen op verandering en een mens die altijd kind is gebleven wat weer leidt tot enthousiasme en bezieling.

Intelligentie 3: respect, daadkracht en levensenergie. Op persoonlijk niveau gaat deze intelligentie over autonomie, respect, gevoel van eigenwaarde, wilskracht, schaamte en discipline. Belangrijke thema’s zijn innerlijk vuur, de grote kracht van onze roeping en het verlangen om gerespecteerd te worden voor onze bijdrage aan een betere wereld. De uitdaging van deze intelligentie is jezelf te laten gelden zonder anderen te overmeesteren. Zakelijk gezien gaat deze intelligentie over energie en ambitie, een drive om een beter bestaan op te bouwen, om je te laten gelden. Je kunt het ook zien als een kerncentrale en langdurige bron van grote energie. Het gaat hier over respectabele prestaties, best practices, vakmanschap en ook over effectiviteit en productiviteit. Als deze intelligentie in balans is ontwikkeld, zie je een krachtige, maar niet dominante persoonlijkheid. Iemand die zelfstandigheid in evenwicht kan realiseren. Hier zit ook het vermogen om leiding te geven met doorzettingsvermogen als het even tegen zit. Iemand die in zware tijden met zelfvertrouwen en zelfdiscipline de toekomst tegemoet gaat. Deze persoon blijft opstaan als hij/zij gevallen is.

Dit lijkt mij een mooi moment voor een kort intermezzo. Als je inmiddels op sociale media ook nog alle dagelijkse spreuken, tips en programma’s van Liefdevol Leiderschap volgt, zul je nu al enorm veel overeenkomsten zien met de 3 eerstgenoemde intelligenties en de ontwikkeling hiervan. Herken je in de eerste 3 intelligenties ook een deel van de pyramide van Maslow?

Intelligentie 4: het hart en liefde. Dit is de intelligentie van de balans en van hartsverbondenheid en van liefde. Deze intelligentie wordt vaak nog bewuster als je kinderen krijgt (ook bij adoptie of anderszins) en als iemand een grote taak ten behoeve van anderen gaat oppakken. Belangrijk thema van deze intelligentie is transformatie. De uitdaging van deze intelligentie is je balans te bewaren, want wie doorslaat brengt geen transformatie maar vernietiging. Zakelijk gezien gaat deze intelligentie over groei door uitdrukking te geven aan gemeenschappelijk gedragen waarden, door het aangaan van duurzame relaties met medewerkers, leveranciers en klanten. Je kunt deze intelligentie herkennen aan mensen met een groot hart met stralende warmte. Zij houden van het ware leven en koesteren liefde in al haar facetten. Dit is ook de intelligentie waarin alle tegenstellingen worden verenigd (en dit belangrijke aspect wordt ook behandeld in een volgend artikel). Deze leiders gaan door vuur als het moet. Ze hebben veel moed en hebben de neiging tot overgave aan een hogere taak. Mensenkennis en transformatie zijn belangrijke ingrediënten.

love-is-the-closest-thing-we-have-to-magic

Intelligentie 5: communicatie, gemeenschapszin en zuiverheid. Dit is de intelligentie van de communicatie met als achterliggend concept zuiverheid. Door het ontwikkelen van een eerlijke stem reinig je je niveau van communicatie. Belangrijke thema’s zijn het ontwikkelen van een interne communicatie met jezelf en het zuiver verwoorden van je emoties. De uitdaging hier is het meester worden van je geestelijkheid en dit te leren uitdrukken in de buitenwereld. Dit kan alleen als je je hartintelligentie hebt geactiveerd. Alleen liefde zuivert, niets anders heeft dit vermogen. Als je deze intelligentie goed ontwikkelt, geeft dit ook goede oren, zowel fysiek alsook om te horen wat de mensen denken, maar niet zeggen of voelen. Deze intelligentie wordt mede gevoed door ons diepe verlangen om universele waarden en gedrag je eigen te maken en uit te dragen, om te worden gehoord en begrepen. Zakelijk gezien heb je goede communicatieve vaardigheden nodig en als je liegt blokkeert deze intelligentie. Dit is ook de intelligentie van het uitdrukking geven aan hoge waarden en gaan verder dan jouw persoonlijke behoeftebevrediging en erkenning. Steeds wanneer we spreken over onze behoefte aan zingeving, ook in ons werk, is dit het gevolg van een mooi ontwikkelde communicatie-intelligentie. Belangrijk: dit is het eerste bewustzijnsniveau waarop je je bewust wordt van het bestaan van een hogere intelligentie en van je interactie met deze intelligentie.

Intelligentie 6: inzicht en intuïtie. Dit is de intelligentie van het inzicht, de zelfkennis, de intuïtie en de toewijding. Deze intelligentie is verbonden met het ‘derde oog’. Voor een aantal van jullie mogelijk welbekend. Mensen met een goed ontwikkeld derde oog  hebben een sterke intuïtie waarop zij in het dagelijkse leven durven te vertrouwen. Zij hechten veel belang aan het verwerven van zelfkennis. De uitdaging van deze intelligentie is te vertrouwen op je intuïtie zonder feitelijke informatie te negeren. Belangrijke thema’s zijn: integriteit is essentieel in het ontwikkelen van je intuïtie, contact met het hogere, multidimensionaal leren waarnemen en oog hebben voor toeval. Zakelijk gezien richt deze intelligentie zich op zingeving, een bijdrage leveren aan een samenleving in balans en duurzame relaties opbouwen met mensen gebaseerd op vertrouwen, een nauwe samenwerking met opdrachtgevers en de gemeenschap, samenwerkingsverbanden ontwikkelen en een liefde voor verantwoorde innovatie en duurzaamheid.

Intelligentie 7: universeel bewustzijn en dienstbaarheid. Dit is de intelligentie van universaliteit en kosmisch bewustzijn. Uitdaging van deze intelligentie is om spiritualiteit een evenwichtige plaats te geven in het leven. Niet dominant en ook niet ondergeschikt, maar alles doordringend zoals de universele energie altijd is zelfs als we die niet constant bewust ervaren. Altijd lerend van ervaringen met een open geest. Bij een sterke focus op de eigen individualiteit, zoals gewoon is voor vele mensen, heb je geen beschikking over deze intelligentie. Deze intelligentie kan pas ontwikkelen als er een meer universeel, ‘zelf’-overschrijdend bewustzijn ontstaat. Wanneer deze intelligentie opbloeit, brengt hij ons wijsheid, spirituele verbinding en een intens gevoel van geluk. Kosmische krachten komen tot leven en met onze innerlijke rijkdom mogen we de wereld verrijken in al haar ontelbare facetten.

Ter afronding: het is mijn wens dat het de trouwe lezer is duidelijk geworden, dat ik met behulp van de laatste 3 artikelen (deze inbegrepen) jullie een dieper inzicht heb willen aan reiken met betrekking tot een belangrijk deel van het gedachtegoed van Liefdevol Leiderschap. 3 artikelen die mede een cruciaal onderdeel zijn van de meerdere persoonlijke en groepsprogramma’s, waarin je in de gelegenheid zult/kunt zijn om deze onderwerpen te transformeren van lees- of leerstof tot leefstof.

Geïnteresseerd in een zelfstudie? Bekijk dan het online programma De ontdekking van de 7 intelligenties bestaande uit 9 online trainingen van elk 90 minuten? Klik hier voor meer info.

Geïnteresseerd in het leiderschapsprogramma De ontdekkingsreis van de 7 intelligenties, dat een jaarprogramma is voor leiders, ondernemers en leidinggevende professionals? Klik hier voor meer info.

  • Martine Couder zegt: 26 November 2020 Dag Astrid, heel inspirerend artikel en ik heb ook heel wat gehad aan andere info op je website, trouwens. Graag ontvang ik de achtergrondliteratuur. Warme groeten, Martine Couder
  • Lisette Visscher zegt: 06 June 2019 Beste Astrid, Fijn om jouw verwoording over intelligenties tav bewsutzijnsontwikkeling te lezen. Ik moet er wel een aantal keren doorheen om het echt te begrijpen. Zou je mij de achtergrond info toe willen sturen
  • Tasso H zegt: 06 October 2017 Beste Astrid, zeer interessant artikel, dank daarvoor. Het zet me aan het denken. Zou graag de achtergrond informatie ontvangen.
  • Frits Beckerman zegt: 01 July 2016 Beste Astrid, Dank voor je inspirerende bijdrage in mijn dagelijkse beslommeringen. Graag ontvang ik de gerelateerde achtergrondinformatie. Vriendelijke groet, Frits Beckerman
  • Hans Oelen zegt: 18 May 2016 Dag Astrid, graag wil ik je meegeven, dat bovenstaande boeiende kost is. Tegelijkertijd wil ik je ook meegeven, dat het, zelfs voor een ingewijde als ik, zware kost is. Het leest lastig. Het laat bij mij steeds de ervaring achter, dat wanneer ik aan het eind van een alinea ben, ik het begin alweer kwijt ben...voor wat het waard is, met een liefdevolle intentie!

  • Jouw reactie op Artikel: De 7 intelligenties die elk mens kan ontwikkelen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


    css.php