Astrid Koorn

3 redenen om nog niet toe te zijn aan liefdevol leiderschap

Geschreven door Astrid Koorn

Het is erg fijn om te constateren dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken in de inhoudelijke toelichting op het gedachtengoed van liefdevol `leiderschap dat ik via mijn artikelen en spreuken met jullie deel. En ook via mijn recentelijke gedeelde E-book 10 toptips om levensgeluk, maatschappelijke zingeving en organisatiesucces op te tellen en te vermenigvuldigen door Liefdevol Leiderschap (nu gratis te downloaden op www.koornbusiness.nl). Het blijkt voor velen van jullie steeds duidelijker te worden ‘wat’ Liefdevol Leiderschap concreet inhoudt en wat het voor jezelf en je omgeving nog meer kan gaan inhouden. Er staat nog veel meer op stapel. Via de artikelen zijn we ook een soort van een reis begonnen waarin we stapje voor stapje de kerninhoud steeds duidelijker en vollediger krijgen.

Naarmate we in dit proces duidelijker en concreter worden, zie ik ook een aantal heel specifieke en begrijpelijke reacties bij geïnteresseerden in Liefdevol Leiderschap. En hier wil ik het met jullie deze week wat meer over hebben. Liefdevol Leiderschap werkt met de energie van de gulden snede. Vandaar dat bijna al mijn programmanamen het woord GULDEN in zich dragen. Ik heb ook verteld dat de gulden snede en Liefdevol Leiderschap resultaten optelt en vermenigvuldigt. En de som der delen is altijd meer (en in vele gevallen veel meer) dan de afzonderlijke delen bij elkaar. Je maximale potentieel realiseren noem ik het ook wel. Maar nu, zie foto……

angst

Liefdevol Leiderschap gaat over het waar maken van allereerst je ‘eigen’ dromen en het optellen en vermenigvuldigen van je ‘eigen’ levensgeluk, en dan vervolgens  maatschappelijke zingeving en organisatiesucces. Dit betekent dus wel dat je jouw optimale energie leert kennen en deze in werking leert zetten. Bovendien leer je ook wat de 7 universele wetten zijn (het artikel van volgende week gaat hierover). Het gaat dus over bewustzijn en energie, want deze heb je nodig om je maximale potentieel te benutten. Mensen worden hier of heel blij van of heel angstig of iets er tussen in. In dit artikel deel ik de 3 belangrijkste redenen met jou die mensen tegenhouden om (vooralsnog) Liefdevol Leiderschap te ontwikkelen. 

Reden 1: je angst is te groot en het komt te dicht bij jou. Het is een feit dat Liefdevol Leiderschap gaat over persoonlijk leiderschap en voorbeeldgedrag, jij dus. Er zijn mensen die hiervan schrikken. “oh, nu gaan we het dus echt over mij hebben”, zegt iemand dan angstig. Ja, zeg ik dan. Helemaal. Maakt je dat niet nieuwsgierig? “Nou nee, eigenlijk niet”, kan een reactie dan zijn. En “U laat mij een beetje schrikken eerlijk gezegd.” En “het komt zo dichtbij, dat ik dicht klap.” Nu heeft iedereen te maken met angsten, ik ook kan ik je vertellen. Ik heb jullie verteld dat ik jaren geleden Traditionele Chinese Geneeskunde ben gaan studeren met de specialisatie acupunctuur. Nu durf ik jullie te onthullen dat ik panisch was voor naalden (en mij nog steeds moet concentreren als het gaat om naalden in mijn lichaam). De angst was zelfs zo erg dat ik flauw viel en andere vervelende bijverschijnselen kreeg, die ik tot overmaat van ramp niet altijd kon voorkomen. De schaamte voor mijn (destijds nog) onbegrijpelijke reactie weerspiegelde zich ook kleurrijk. En toch besloot ik om met acupunctuur te starten en door te zetten. Ik had hier eigenlijk maar 1 reden voor: mezelf beter te leren kennen. Wat was de reden van mijn reactie en waar kwam het vandaan? De enige manier om hier achter te komen, is om de angst recht in de ogen te kijken en terug te grijnzen. En dat heb ik geweten….. Het kwam mij niet aanwaaien en ik heb er voor willen doorzetten om mijn angst te voelen, te begrijpen en te overwinnen. Ik heb mezelf hierdoor beter leren kennen en het was een enorme verrijking om te weten hoe je zo’n proces kunt aangaan en wat hier allemaal bij komt kijken. Ik dacht: “als ik dit kan, dan kun je dit ook met andere angsten.” Maar het vergt inderdaad moed. En zo is het ook met Liefdevol Leiderschap. Het geheim van het benutten van je maximale potentieel krijg je niet zonder er wat voor te hoeven doen. En ja, je komt heel dicht bij jezelf en je leert jezelf veel beter kennen. En door dit proces wordt jouw bewustzijn opgerekt en ruimer en ga je bewust keuzes maken als het gaat om jouw levensgeluk, jouw maatschappelijke zingeving en jouw organisatiesucces.

Reden 2: het klinkt te mooi om waar te zijn. Toen ik al jaren bezig was als zelfstandig organisatieadviseur wilde ik mijn business concept kantelen van inspanningsverplichting naar resultaatsverplichting. Ik wilde niet meer op uurtje factuurtje basis werken, maar op mijn eigen voorwaarden en echt ondernemen en veel meer klanten helpen met committent en zinvolle resultaten. Men vroeg mij toen: “wat zijn de resultaten van jouw nieuwe diensten.” Ik noemde er vervolgens een heel aantal op. Vervolgens was de reactie: “ja, maar dat wil iedereen wel en dit klinkt te mooi om waar te zijn, dus het bereiken van zoveel resultaten klinkt niet geloofwaardig.” Ik was met stomheid geslagen, kan ik je vertellen. Ik dacht: “hoe kan een klant dit nou niet fantastisch vinden” en “dan krijg je toch echt waar voor je geld?” Liefdevol Leiderschap werkt multidimensionaal. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de resultaten navenant of zelfs boven verwachting uitkomen (zie ook de referenties van mijn klanten). Toch als je nadenkt, kun je je jezelf de volgende vraag stellen: “wat nou als ik mijn levensgeluk, mijn maatschappelijke zingeving en mijn organisatiesucces leer optellen en vermenigvuldigen, welke resultaten zou ik dan kunnen bedenken als ik mijn maximale potentieel zou benutten? Wat zou ik aan resultaten kunnen bedenken als ik mij inbeeld dat ik de som der delen realiseer? Welke resultaten durf ik in mijn dromen te wensen? Net zoals Stephen Covey beschrijft in zijn boek “7 habits of highly effective people” bij gewoonte 2: “Begin with the end in mind.” Of zoals Anthony Robbins benoemt: “unleash your highest potential.”

Dia1 

Reden 3: je bent niet bereid echt te investeren in jezelf. Liefdevol Leiderschap vraagt om committent, toewijding, doorzettingsvermogen, tijd, aandacht, eergevoel, bewustzijn, energie en geld. Dat is een hele rits. Ik zei al eerder, “je krijgt het niet gratis, maar daar staat dan ook echt iets tegenover.” Vind je jezelf het echt waard om echt in te investeren? Of heb je toch wat meer moeite met een voldoend bewuste en gezonde prioriteitsstelling in je leven ? De echte zin van Liefdevol Leiderschap is namelijk het opbouwen van eigenwaarde, eigenliefde en zelfrespect (zie een van mijn vorige artikelen). Ik heb de afgelopen 10 jaar een mentor gehad, die mij dit tot uit en de treuren met vallen en opstaan heeft geleerd. Hij heeft mij alles geleerd om nu zelfstandig verder te ontwikkelen. Ik kan je zeggen recht uit mijn hart: “dit is onbetaalbaar geweest.” Ik neem dit mee in de rest van dit leven en in mijn volgende levens. Alle kennis, ervaring en wijsheden die ik tot nu toe heb opgebouwd, heb ik proberen vorm te geven (en ben dat nog steeds aan het doen) in mijn roeping en het organiseren van het delen met anderen van Liefdevol Leiderschap. Het gaat om waarde, waarde creëren voor jezelf en je omgeving.” Met waarde creëren bedoel ik ook dat je keuzes zult moeten maken mbt de zaken als tijd, geld en energie en zoals je die ‘nu’ besteed. Deze resources zijn namelijk niet oneindig en onbeperkt beschikbaar. Daar keuzes maken of niet, daar begint het. Zo ‘SIMPEL’ is het… Ik bedoel uiteindelijk het opbouwen van eigenwaarde, eigenliefde en zelfrespect, want de leiders die dit doen zullen het beste voorbeeld zijn voor een samenleving in balans boordevol levensgeluk, maatschappelijke zingeving en organisatiesucces. 

Ter afronding gaat het in dit artikel met name over: “durf jij in je eigen leven zo met je onbewuste (!) en bewuste keuzes en prioriteitsstellingen om te gaan dat je door de eventuele ‘mist’ durft heen te kijken. Gaat heen kijken. Durf je met moed en (zelf)vertrouwen door de mist van het voor sommigen ‘onbekende’ heen te kijken. Durf je te vertrouwen op ‘juist’ dat teken, die mist, een teken is van een heel mooi toekomstperspectief. Dat juist die mist dus, je kan tegenhouden om jouw reis te starten en de zon tegemoet te rijden, wandelen of fietsen. Want als je de (je) natuur kent, weet je dat je door ‘in beweging te komen’ heel veel meer en eerder zult kunnen genieten van een zonnige dag. En dit verschijnsel is een ‘natuurkundig feit’ (…..).

Raak je geïnspireerd door mijn artikelen? Wil jij weten wat liefdevol leiderschap voor jou kan inhouden en wat ik voor jou hierin kan betekenen? Meld je hier dan aan voor een kosteloze telefonische bewustZIJNscan.

 


Jouw reactie op 3 redenen om nog niet toe te zijn aan liefdevol leiderschap

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php