Astrid Koorn

3 geheimen voor bruisende organisatieontwikkelingen

Geschreven door Astrid Koorn

 elfenstofUit onderzoek blijkt dat, om diverse redenen, 70% van de organisatieontwikkelingen deels of geheel mislukt. Hier zou ik graag verandering in willen aanbrengen en dit kan volgens mij ook. Uit ervaring weet ik dat je jezelf diverse geheimen eigen mag maken om gelukkig, zinvol en succesvol te ontwikkelen naar het volgende niveau. Binnen Liefdevol Leiderschap ontwikkelen we altijd parallel aan elkaar diverse gebieden. De basis van Liefdevol Leiderschap is persoonlijke ontwikkeling. Als je je persoonlijk ontwikkelt kun je je ondernemerschap of je leiderschap hierin mee laten ontwikkelen. Dit laatste geldt ook voor je organisatie laten ontwikkelen. Als jij persoonlijk ontwikkelt, en je leiderschap breng je hiermee naar een volgend niveau, zul je ook zien dat je organisatie eenzelfde ontwikkeling meer gaat maken. Het is een zeer boeiend proces. Niet alleen bij mezelf en Liefdevol Leiderschap, maar zeker ook bij de klanten die hebben gekozen om Liefdevol Leiderschap te ontwikkelen. In dit artikel deel ik 3 hele belangrijke geheimen die de kern uitmaken van succesvolle organisatieontwikkelingen. 

Het eerste geheim is…

Bouw zelfkennis op en vergroot je persoonlijke effectiviteit 

Een van mijn eigen veelvuldig toegepaste quotes is: het beste voorbeeld is nog altijd voorbeeldgedrag. Veel directeuren en managers begrijpen nog niet altijd voldoende dat zij het dna zijn van hun eigen gedragscultuur. Als je bepaald gedrag in je organisatie om wilt buigen, begin dan bij jezelf. Wat zou jij willen veranderen in je eigen gedrag wat vervolgens positief gedrag bij anderen bewerkstelligt ? Simpel gedacht: ‘als het bij jou goed werkt, kan het anderen mogelijk inspireren. Dit proces vraagt om toewijding. Het is niet iets wat je afdwingt bij jezelf of bij anderen. Dat dit heel inspirerend werkt, staat als een paal boven water. Je volgt een leider pas echt als deze persoon het zelf doet en leeft. Praatjes vullen geen gaatjes. Mensen willen zien en voelen dat je echt meent wat je zegt en doet. Authenticiteit noemen we dit.

Laatst had ik een evaluatiegesprek met een van mijn klanten. Tijdens dit gesprek was onze conclusie dat het succesvolle resultaat van de gerealiseerde verandering, behalve goed voorbeeldgedrag, een extra zeer belangrijke dimensie in zich droeg. Wij hadden ons hart verbonden met het beoogde resultaat. Dit traject had grote consequenties voor een grote groep mensen en wij hielden ons het meest positieve beeld voor ogen die deze mensen zouden ervaren NA deze verandering. Dit hebben we met alles wat nodig was voor ogen gehouden tijdens het proces, en raad eens? De mensen gaven ons feedback die precies overeen kwam met ons initieel gestelde doel. Behalve dat onze missie nu gelukt was, waren we het meest blij met het goede gevoel van de mensen waar het allemaal om begonnen was.

Geheim nummer 2 is… 

Leer de kritische randvoorwaarden voor succes toe te passen

Laten we beginnen met vertrouwen. Als mensen geen vertrouwen hebben, dan is er geen of onvoldoende veiligheid en komen ze niet uit hun comfortzones. De talenten herkennen van mensen is een hele belangrijke factor. Dit betekent dat jij en de mensen ook ergens niet goed in zijn. Dan accepteer je jezelf en de mensen met hun goeie en minder goeie dingen. Fouten mogen maken is in de maatschappij een heet hangijzer. Als je succes wilt, MOET je zelfs fouten durven maken anders leer je niks. Falend stralen noemen we dit en bedenk ook dat het leven pas begint aan het einde van je comfort zone. We mogen dus fouten maken en anderen ook. Het ergste wat je kunt overkomen, is dat je steeds dezelfde fouten maakt. Je kunt het allerbeste leren van je fouten (als je al over fouten kunt spreken).

Als je leert van je fouten, kun je niet zonder feedback en mensen die je vertrouwt. Vaak weten bepaalde mensen in je directe omgeving precies wat je bedoelt en kunnen ze helpen een nieuwe richting in te slaan. Door feedback te geven kun je anderen ook helpen om beter te worden. Het is heel belangrijk om te leren opbouwende feedback te geven. Dit betekent dat je iemand kritiek geeft, die herkend en geaccepteerd wordt, en waar hij vervolgens blij van wordt. Deze persoon voelt dat je hem echt beter wilt maken en je kunt samen de eerste stap bepalen. Er zijn in totaal 11 kritische randvoorwaarden die je gaat leren in het nieuwe 6-maandenprogramma Ontwikkel een Succesvolle Organisatie. Voor meer informatie ga naar www.koornbusiness.nl/organisatieadvies/180-graden-om. 

Geheim nummer 3 is…

 Pas je invloed zuiver en juist toe 

We hebben net kunnen lezen: ’goed voorbeeld doet volgen’. De impact van ‘goed voorbeeld doet goed volgen, komt ook tot uiting in het uitoefenen van invloed. Door te doen wat je zegt, krijg je vertrouwen. Het gaat er om dat je met alle belanghebbenden een gezamenlijk doel creeert. Veel directeuren en managers worstelen met draagkracht. Draagkracht is een hele bepalende factor. Als je dit wilt bereiken investeer je eerst in duurzame relaties. Door je in verbinding te stellen met de belanghebbenden weet je wat er leeft en wat de problemen en/of uitdagingen zijn.

We krijgen allemaal te maken met weerstand tijdens organisatieontwikkelingen. Veel directeuren en managers hebben angst voor weerstand. Ze weten vaak niet goed hoe je met weerstand om kunt gaan. Ik zeg altijd: ‘weerstand is geen plaag, maar een zegen’. Als er weerstand is, is er energie in de organisatie en dat heb je hard nodig voor verandering. Als er geen weerstand is, is er iets echt niet goed. Dan hebben we vaak te maken met berusting en is beweging heel lastig te creeren. Omarm dus je weerstand! Goed omgaan met weerstand zorgt er voor dat je de verschillen die tot weerstand hebben geleid, op kunt tellen en dat komt weer ten goede aan de oplossing. Mensen willen gehoord worden en willen graag (mede)verantwoordelijk zijn voor succes. 

Herken jij deze uitdagingen? Wil jij deze geheimen doorgronden en zelf toe kunnen passen? Meld je hier dan aan voor een bewustZIJNscan om te kijken of ik je kan helpen. Wil je je bewustZIJN verder ontwikkelen, lees dan eens meer over het groepsprogramma De ontdekkingsreis van de 7 intelligenties.


Jouw reactie op 3 geheimen voor bruisende organisatieontwikkelingen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php