Astrid Koorn

11 gedragsprincipes die liefdevolle leiders onweerstaanbaar maken

Geschreven door Astrid Koorn

De luisterversie van deze week duurt ruim 8 minuten.

Jarenlang deed ik het als vanzelf. Voor mij was het logisch om dergelijk gedrag te vertonen. Ik heb het jaren niet gezien als kernkwaliteiten, want ik was heel druk met leren….veel leren. Ik heb zo’n onverzadigbare honger naar kennis en wijsheid, dat ik hier jaren heel toegewijd mee bezig was en nu nog steeds. Tijdens deze jaren heb ik ook leren mediteren, visualiseren en andere vergelijkbare activiteiten. Tijdens meditatie wordt het stil…..erg stil. Zo stil dat je er als het ware in weg zakt. Er is niks……alleen jij. Ik kon mij geen beter moment voorstellen. Totale harmonie. Vredig, geaccepteerd, vriendelijk, gelukkig, zinvol etc. Zo zou ik mij eigenlijk altijd wel willen voelen, dacht ik nog.

Inmiddels is het onderdeel van mijn leven geworden. Ik noem dit zijnstijd. Even helemaal bij en met jezelf zijn. Doordat je leeg wordt, kun je zijn. Zo ontstaat er ruimte en dat is nu precies de staat waarbij je inzichten krijgt, ingevingen zo naar binnen vallen, de beste ideeën ontstaan en tijd waarin je gesprekken met jezelf kunt voeren. In een van deze gesprekken had ik het met mijzelf over: wat maakt een leider onweerstaanbaar? Toen ik ze later opschreef, leek het heel concreet en duidelijk. Bijna te gemakkelijk om toe te passen. En toen begreep ik het pas….

Het was voor mij gemakkelijk, maar lang niet voor iedereen. Dat heb je vaak met je kernkwaliteiten weet ik nu. Dat vind je normaal. Daar kijk je overheen. Dat vind je niet speciaal, dat is logisch. Dit inzicht kreeg ik nog een keer bevestigd tijdens de training Kernkwadranten van Daniel Ofman. Bovendien kennen we in Nederland het volgende spreekwoord maar al te goed, namelijk “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” Dit betekent dat we in Nederland cultureel gezien niet graag te koop lopen met onze kwaliteiten. Wat ons er alleen maar verder van af houdt om daar aandacht aan te besteden. En dat is jammer, want door je kwaliteiten te kennen, kun je ook je uitdaging aangaan. Doordat we dit niet doen, vervallen we vaak in onze eigen valkuilen en gaan we klagen over een ander. En dat helpt nog veel minder. Bovendien kan ik mij niet voorstellen dat klagen over en ons irriteren aan een ander nou zo leuk is. Het is veel spannender om uit je comfort zone te komen en je uitdaging proberen aan te gaan. Hiermee toon je ook moed om je grenzen te verleggen en laat je goed voorbeeldgedrag zien.

10 gedragsprincipes

En dit is waar het mijns inziens in essentie over gaat in leiderschap. Albert Schweitzer zei hierover: “voorbeeldgedrag is het enige relevante in leiderschap.” De grote vraag voor mij was altijd: “hoe krijg ik mezelf en anderen zover dat we bergen gaan verzetten?” Niet omdat dit moet, maar omdat we hier lachend mee aan de slag gaan. Het uiterst zinvol vinden waar we onze tijd en energie aan besteden en bovendien zeer succesvol mee zijn en met heel tevreden klanten. Daar staan de 3 kernthema’s weer: geluk, zingeving en succes. Wie in staat is deze 3 kernthema’s te combineren in goed voorbeeldgedrag is een onweerstaanbare en liefdevolle leider.

Toen ik bezig was met het vormgeven van Liefdevol Leiderschap kreeg ik weinig antwoorden. Of toch wel, maar zag ik dat niet als antwoorden. Mijn valkuil is dat ik moeilijk gemakkelijk vind en gemakkelijk dus moeilijk. Soms ligt het voor je voeten, maar kijk je er zo overheen. Zo kan het ook met leiderschap zijn. Iets wat je van nature goed af gaat. Je hebt er nog nooit bij stil gestaan. Tot nu….. Tijdens meditatie kun je leren om je mee te laten voeren naar je zijn en je denken naar de achtergrond verschuiven of zelfs uitzetten. Dan krijg je antwoorden uit alle delen van je lichaam of via je lichaam. Dat kan raar klinken, maar als je je 7 intelligenties leert kennen en ontwikkelen, ga je begrijpen wat ik nu zeg.

Zo kreeg ik duidelijk dat ik altijd 11 gedragsprincipes toepas. Het maakt niet uit in welk bedrijf ik kom en het maakt niet uit met welk soort mensen ik samenwerk. De branche maakt ook niet uit. Ze werken zelfs intercultureel en ook als je niet dezelfde taal spreekt. Ik noem het zelf universele principes. Het is extreem waardevol om hierin te investeren en dat is ook de reden dat ik er binnenkort een masterclass aan ga wijden. Maar let op: ook geluk, zingeving en succes zijn een doorvertaling van onvoorwaardelijke liefde. Je bereikt het alleen door te investeren in jouw hart-gedragen bewustzijn. Wil je dus een organisatie met gelukkige mensen (inclusief jijzelf), bijdragen aan een zinvolle samenleving en heel succesvol zijn? Leer dan de volgende principes toe te voegen aan jouw voorbeeldgedrag:

 1. Ik heb vertrouwen in mezelf en ben hierdoor in staat vertrouwen te geven aan anderen
 2. Ik voel mij veilig  in mijzelf en ben hierdoor in staat veiligheid te geven
 3. Ik accepteer mijzelf zoals ik ben en ben hierdoor in staat anderen ook te accepteren zoals zij zijn
 4. Ik mag fouten maken van mijzelf en anderen mogen dat ook
 5. Ik wil graag mezelf en anderen de kans geven zich te verbeteren
 6. Ik veroordeel niet en geef opbouwende en positieve feedback en leer anderen dit ook te doen
 7. Ik vertrouw op mijn capaciteiten en vaardigheden en leer anderen hier ook in te vertrouwen
 8. Ik ga uit van vertrouwen en niet van wantrouwen
 9. Ik ben integer en eerlijk en zie dit ook graag bij anderen
 10. Ik geloof in transparant leiderschap en gedrag 
 11. Ik ben energiek en spoor gemakkelijk (positieve) energie op

 

Dia1

Deze gedragsprincipes zijn gebaseerd op mijn onderliggende levenswaarden. Deze heb ik ontwikkeld gedurende mijn leven. Ze zijn allen gebaseerd op het verhogen van je eigenwaarde, eigenliefde en zelfrespect. De essentie en werkelijke zin van Liefdevol Leiderschap. Als je deze gedragsprincipes wilt leren toepassen, ga je jezelf leren kennen en start je jouw ontdekkingsreis. Het wordt nooit meer hetzelfde als voorheen. Nu ga je echt leven en creëren, dat kan ik je beloven. Als het je lukt deze principes toe te passen, ben je een onweerstaanbare leider. 

Liefdevol Leiderschap bestaat onder andere uit het leren toepassen van deze cruciale gedragsprincipes, maar er is nog veel meer. Wil jij ook het verschil maken in jouw organisatie, dan help ik jou daar erg graag bij. Dit zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met mijn kosteloze bewustZIJNscan, waarmee je jezelf en jouw organisatie kunt onderzoeken en vervolgens doelgericht kunt gaan investeren in jouw leiderschap, de verdere ontwikkeling van je organisatie en bijdragen aan een samenleving waar jij werkelijk in gelooft.

Stuur dit artikel gerust door aan andere mensen. Ook zij zijn van harte uitgenodigd om een bewustZIJNscan te doen.

 

 • Len Koorn zegt: 11 June 2020 #1 I trust myself in certain ways, not in all circumstances. I can be persuaded to try something else. #2 I have created a safe environment. Am I safe...... maybe. #3 I mostly accept myself and don't care to much what others are thinking about me. I mostly believe in what others are saying, if it makes sense to me. I do am a loner, and I am content with my own company. Just before my retirement, I was tired of dealing with people, in general.
 • Roger maas zegt: 09 September 2017 Ik moest er pas nog aan denken...mooi artikel!

 • Jouw reactie op 11 gedragsprincipes die liefdevolle leiders onweerstaanbaar maken

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  css.php