Astrid Koorn

Het grote misverstand van weerstand tijdens organisatieontwikkeling

Geschreven door Astrid Koorn

Frank voelt dat hij een probleem heeft in zijn organisatie waar hij ’s nachts wakker van ligt. Op de laatste vergadering heeft niemand nog iets gemerkt, maar dat moment zal snel komen. Tenminste, zo schat hij dat in. Hij kijkt op de klok, maar zijn gedachten dwalen weer af. In de laatste vergadering om de dalende omzet op te lossen, kwam wederom veel weerstand. Deze weerstand lijkt maar niet op te lossen. Waarom gaan ze niet gewoon aan de gang om de voorgestelde oplossing te realiseren? Ze blijven maar zeuren en het schiet maar niet op. Nou ja, de aanhouder wint, denkt Frank. Ze geven het wel een keer op als ze zien dat het werkt.

Teveel directeuren gaan weerstand uit de weg

Het uit de weg gaan van weerstand komt veel voor bij directeuren. Als je directeur bent, ben jij de baas en moet de rest volgen, heb je geleerd. Het kan toch niet zo zijn dat de medewerkers gaan vertellen wat de oplossing is. Bovendien, wat weten zij er nou eigenlijk van? Een aantal jaren geleden ben je directeur geworden met het ideaal een succesvolle organisatie te ontwikkelen. De tijd gaat snel en nu ben je al weer een poos als directeur aan de slag. Maar als je eerlijk bent, krijg je de vinger maar niet op de zere plek gelegd om de dalende omzet op te lossen. Je maakt lange dagen en werkt hard om dit bedrijf zo goed mogelijk op de kaart te zetten. En dan heb je daarnaast nog je management team. De meningen zijn verdeeld en ze hebben moeite hun mensen gemotiveerd te houden. Steeds meer mensen zetten hun hakken in het zand. Er heerst onzekerheid en angst voor ontslagen als dit maar niet wordt opgelost. Het lijkt ook wel of de klanten dit ruiken, want er worden steeds meer klachten ingediend. Het verzuim loopt op sommige afdelingen ook op. Kortom, die weerstand begint je op de zenuwen te werken.

70% organisatieontwikkelingen mislukt deels of geheel 

Veel directeuren ontwijken weerstand. Te veel. Chronisch veel. We kennen allemaal de voorbeelden van bedrijven die te laat ingrijpen en zelfs failliet gaan. Hier zijn vele boeken over geschreven en hierin wordt ook pijnlijk duidelijk dat managers en  medewerkers aan de bel hebben proberen te trekken, alarm hebben geslagen, signalen hebben afgegeven, hulp hebben ingeschakeld, echter, tevergeefs. De mensen raken gedemotiveerd, omdat hun betrokkenheid niet wordt gehonoreerd. Het zijn mislukkingen die vooral bij andere bedrijven spelen. Jou overkomt dat niet. Denk je. Totdat het te laat is en je reputatie schade oploopt en je bedrijf in de problemen zit.

Weestand

Hoe voorkom je dat het zover komt? Want het hoeft niet zo te zijn. Je hoeft weerstand niet te ontwijken. Sterker nog: weerstand is een zegen. Je kunt het ook anders aanpakken: met liefdevol leiderschap (de tegenhanger van liefdeloos leiderschap). Niet langer zwoegen en zweten, met dagen vol weerzin en weerstand, maar op een opbouwende en creatieve manier je leiderschap tonen, waarin je weerstand transparant maakt en verschillen gaat optellen op weg naar sprankelende oplossingen.

Liefdevol leiderschap gaat niet vanzelf. Dit heb je nodig

Liefdevol leiderschap is weggelegd voor elke directeur. Mits je weet hoe je het aanpakt. En daar gaat het vaak mis. Liefdevol leiderschap vereist namelijk een aantal stappen in jezelf en je bedrijf. Liefdevol leiderschap kun je niet vanzelf. Dit heb je er voor nodig:

 1. Leiderschapsbewustzijn

Liefdevol leiderschap is niet weggelegd voor elke directeur. Je mag (!) namelijk eerst leiderschapsbewustzijn ontwikkelen. En dan bedoel ik niet dat je niets meer doet. Nee, om een start te maken met Liefdevol leiderschap mag je je eerst bewust worden waar je liefdeloos en reactief en leiderschap vertoont en welke resultaten je hiermee bereikt. Je kunt een Liefdevol leider willen worden, maar als jij je niet bewust bent waar je liefdeloos leiderschap toont, gaat het niet lukken. 

De eerste stap bij Liefdevol leiderschap is dus: bewustwording van jouw leiderschap. Je hoeft echt niet de leukste en liefste leider te worden of alle confrontaties uit de weg te gaan. Maar je leiderschap mag wel liefdevol en respectvol zijn; respectvol voor jou en respectvol voor iedereen waar je mee werkt en leiding aan geeft. Leiding geven met al je intelligenties die samenkomen in je hart.

2. Wat zijn jouw kwaliteiten?

Dat liefdevolle leiderschap van jou, gaat niet ontstaan als je blijft doen waar je niet goed in bent. Dus stop je ook met de dingen waar je niet goed in bent. Je gaat op ontdekkingsreis naar jouw kwaliteiten. De talenten die voor jou heel vanzelfsprekend zijn. De talenten die anderen in jou waarderen. De dingen doen waar jij plezier in hebt en blij van wordt. Dat zijn je kwaliteiten. Daarmee ga je jouw Liefdevol leiderschap scheppen. Wil je serieus een Liefdevol en gerespecteerd leider worden? Dan mag je nu op ontdekkingsreis. Om jouw kwaliteiten te ontdekken. En stop je met waar je niet goed in bent.

3. Wat zijn jouw levenswaarden en prioriteiten?

Liefdevol leiderschap gaat niet lukken als je (onbewust) waarden hanteert die creatief vermogen saboteert. Sterker nog: Liefdevol leiderschap kan alleen als jij keuzes gaat maken. Welke waarden ga je bepalen? Hoe ga je zelf naar die waarden leven en leiding geven? Welke waarden zie jij graag bij een krachtig en gerespecteerd leider? Hoeveel prioriteit hebben deze waarden in jouw leven? En welke waarden geef je geen aandacht meer of neem je afscheid van?

Als je keuzes gaat maken in je waarden, valt er veel weg. En blijft er veel over: bewuste tijd, om aandacht te geven aan de dingen die jij echt waardevol vindt zowel privé als professioneel. Liefdevol leiderschap begint met waardebepaling en prioritering: door te kiezen op welke waarden jij je leven en je leiderschap gaat baseren.

Dia1  

4. Stop met moeten

Liefdeloos leiderschap bestaat uit veel moeten, weerstand en je in bochten wringen. Zo hard moeten, dat je eigenlijk altijd reactief bent en met een knagend gevoel van onrust en disrespect naar huis gaat. Creatief en reactief bestaan uit dezelfde letters maar maken een wereld van verschil. Liefdevol leiderschap geeft je vertrouwen. Zoveel vertrouwen dat weerstand transparant wordt gemaakt en hierdoor verschillen kunnen worden opgeteld op weg naar sprankelende oplossingen. Hoe bereik je dat? Heel eenvoudig: door niet harder te moeten, maar door aanwezig te zijn.

Elke keer als zich een probleem voordoet, haast, een naderende deadline ga je niet meer liefdeloos te werk. Maar juist liefdevol en met respect. Je gaat achterover zitten, haalt adem en drinkt een slokje water. In plaats van te versnellen en brandjes te blussen ga je met opzet vertragen, zodat je energie in een staat van bezinning wordt gebracht. Hoe zit het ook al weer met je kwaliteiten, waarden en prioriteiten? Welke keuzes wil je maken? Zo hou je het overzicht en doe je precies de juiste dingen. Juist als de druk van buiten toeneemt, ga jij je energie vertragen om het overzicht te houden. Door te stoppen met moeten, toon je krachtig en geloofwaardig leiderschap

Ga aan de slag met liefdevol leiderschap

Ben jij ook vaak bezig met brandjes blussen en worden knelpunten in je organisatie maar niet opgelost? Denk je ook als er veel weerstand is dat dit wel een keer overgaat door het te ontwijken? Hou jezelf niet langer voor de gek! Stel jezelf niet langer tevreden met excuses en respectloos gedrag. Neem het heft in eigen handen en kijk eens goed naar jezelf en jouw leiderschap. Ben je je bewust van jouw liefdeloze leiderschap? Ken je jouw persoonlijke kwaliteiten en uitdagingen? Pas je jouw levenswaarden en prioriteiten toe? Ben je gestopt met moeten? Ben je gestart met creëren vanuit liefde? Dit zijn de essentiele ingrediënten om respectloos leiderschap om te buigen naar liefdevol leiderschap. 

  • Kor de Jong zegt: 13 May 2019 Mooi verhaal maar hoe breng je dit over als werknemer die geconfronteerd wordt met een leidinggevende die zegt dingen in overleg te doen maar niet inziet dat zij dicteert wat er MOET gebeuren? Heb mijn vrouw als gevolg van het zonder overleg invoeren van een ander rooster nu thuis met burnout. Dit was uiteraard niet het eerste wat er gebeurde. Grappig of juist super frustrerend is dat de directeur heel andere dingen weergeeft in de visie en missie van deze ZORGINSTELLING!! Zorg?? Niet voor de werknemers maar alleen voor de cliënten en hoe kun je zrg bieden als je slecht bent voor je werknemers? Mijn vrouw heeft nooit in de weekenden gewerkt vanaf het moment dat zij in dienst kwam en nu moet ze 2 weekenden per 6 weken werken en wordt er ook nog een lang weekend van 4 dagen teruggebracht naar 2 dagen. Gewoon de helft van de weekenden kapot gemaakt! Zonder overleg en met de nodige 'dreigementen'!

  • Jouw reactie op Het grote misverstand van weerstand tijdens organisatieontwikkeling

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


    css.php